SON GELİŞMELER
--:--:--

Sigorta Sektörü Prim Üretimi 9 Ayda 1 Trilyon Lirayı Aştı

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Sigorta Sektörü Prim Üretimi 9 Ayda 1 Trilyon Lirayı Aştı

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) ocak-eylül dönemi verilerine göre, sigorta sektörünün toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 artışla 1 trilyon 97 milyar 137,4 milyon liraya ulaştı. Bu rakam, sektörün yılın ilk dokuz ayındaki finansal performansını ortaya koyuyor.

Toplam prim üretiminin 917 milyar 814,6 milyon lirasını hayat dışı sigortalar, 179 milyar 322,8 milyon lirasını ise hayat sigortaları oluşturdu. Hayat dışı sigortaların prim üretimi yıllık bazda yüzde 25,5 artış gösterirken, toplam üretimdeki payı yüzde 85,4’ten yüzde 83,7’ye geriledi. Buna karşın, hayat sigortalarındaki prim üretimi yüzde 43’lük önemli bir artışla toplam üretimdeki payını yüzde 14,6’dan yüzde 16,3’e yükseltti.

Sektörde Reel Daralma ve Branşların Performansı

Nominal bazda yaşanan artışlara rağmen, enflasyondan arındırıldığında sektörün reel olarak yüzde 1,3 daraldığı görüldü. Hayat dışı sigortalar reel bazda yüzde 3,3 azalırken, hayat sigortaları ise yüzde 10,2’lik reel büyüme kaydetti. Bu durum, hayat sigortalarına olan ilginin arttığını gösteriyor.

Ocak-eylül döneminde hayat dışı sigortalarda en yüksek prim üretimi, kara araçları sorumluluk branşından geldi. Bu branş, zorunlu trafik, motorlu kara taşıtları ihtiyari mali sorumluluk ve yeşil kart sigortalarını kapsayarak 261 milyar 932,6 milyon liralık üretimle hayat dışı sigortaların yüzde 28,5’ini oluşturdu. Zorunlu trafik sigortası tek başına 240 milyar 120,5 milyon liralık prim üretti.

Kara araçları sorumluluk branşını, 202 milyar 847,1 milyon liralık üretim ve yüzde 22,1 payla hastalık-sağlık branşı takip etti. Yangın ve doğal afetler 143 milyar 792,4 milyon lira (yüzde 15,7), kasko 124 milyar 178,3 milyon lira (yüzde 13,5) ve genel zararlar 104 milyar 128,2 milyon lira (yüzde 11,3) ile diğer önemli pay sahipleri oldu.

Branşlar bazında prim artış oranları incelendiğinde, su araçları sorumluluk branşı yüzde 55,5, genel zararlar yüzde 41,7, finansal kayıplar yüzde 38,6, hastalık-sağlık yüzde 37,4 ve kredi branşı yüzde 31,1 artış kaydetti. Hukuksal koruma branşı ise yüzde 28,3’lük bir gerileme yaşadı.

Katılım Sigortacılığında Artış Eğilimi

Sektörün katılım sigortacılığı tarafında ise ocak-eylül dönemindeki toplam prim üretimi, geçen yıla göre yüzde 44,7 artarak 68 milyar 252,5 milyon liraya yükseldi. Bu artışla birlikte katılım sigortacılığının toplam sigorta prim üretimi içindeki payı yüzde 6,2 olarak gerçekleşti.

Toplam katılım prim üretiminin 65 milyar 358,5 milyon lirasını yüzde 95,8 payla hayat dışı sigortalar, 2 milyar 894 milyon lirasını ise yüzde 4,2 payla hayat sigortaları oluşturdu. Hayat dışı katılım prim üretimi yıllık bazda yüzde 44,6, hayat katılım prim üretimi ise yüzde 47,6 arttı.

Hayat dışı katılım sigortalarında en yüksek prim üretimi 22 milyar 299,4 milyon lirayla kara araçları sorumluluk branşından geldi. Bu alan, hayat dışı katılım prim üretiminin yüzde 34,1’ini oluşturdu. Yeşil kart dahil zorunlu trafik sigortasında 20 milyar 663,3 milyon liralık prim üretildi.

Katılım sigortacılığında genel zararlar 12 milyar 206,3 milyon lira (yüzde 18,7), kasko 9 milyar 618,9 milyon lira (yüzde 14,7), yangın ve doğal afetler 9 milyar 305,1 milyon lira (yüzde 14,2) ve hastalık-sağlık branşı 4 milyar 838,2 milyon lira (yüzde 7,4) pay aldı.

Yılın ilk dokuz ayında enflasyondan arındırılmış reel değişimler incelendiğinde, katılım sigortacılığı toplam prim üretimi reel olarak yüzde 11,5 büyüme gösterdi. Hayat dışı katılım sigortaları reel bazda yüzde 11,4, hayat katılım sigortaları ise yüzde 13,8 büyüdü.

Benzer Haberler
Sigorta Sektörü Prim Üretimi 9 Ayda 1 Trilyon Lirayı Aştı
Sigorta Sektörü Prim Üretimi 9 Ayda 1 Trilyon Lirayı Aştı
SPK Vişne Madencilik ve Işıklar Enerji Paylarındaki İşlemlere Yasak Getirdi Hedef Portföy Fonları Tasfiyeye Gidiyor
SPK Vişne Madencilik ve Işıklar Enerji Paylarındaki İşlemlere Yasak Getirdi Hedef Portföy Fonları Tasfiyeye Gidiyor
Türkiye’de Elektrikli Otomobil Sayısı Yüzde 52,4 Arttı
Türkiye’de Elektrikli Otomobil Sayısı Yüzde 52,4 Arttı
Gram Altın Güne Yükselişle Başladı
Gram Altın Güne Yükselişle Başladı
Türkiye’nin Ağustos Doğal Gaz İthalatı Yüzde 32,66 Düştü
Türkiye’nin Ağustos Doğal Gaz İthalatı Yüzde 32,66 Düştü
Türkiye Havalimanları Ocak-Eylül Döneminde 193 Milyon Yolcu Aştı
Türkiye Havalimanları Ocak-Eylül Döneminde 193 Milyon Yolcu Aştı
Ek Haber Doğru Adretesiniz

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları EK HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması