Türkiye’nin doğal gaz ithalatı ağustos ayında yıllık bazda yüzde 32,66 azalarak yaklaşık 2 milyar 776 milyon metreküp olarak kaydedildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan ağustos ayı Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu, bu düşüşte hem boru hatları hem de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatındaki azalmaları ortaya koydu.
Boru hatlarıyla yapılan ithalat 2 milyar 392 milyon metreküp olarak gerçekleşirken, LNG tesisleri aracılığıyla yapılan ithalat 384 milyon metreküp olarak belirlendi. Bu veriler, Türkiye’nin enerji kaynaklarındaki çeşitliliği ve ithalat dinamiklerindeki değişimleri gözler önüne seriyor.
Ağustos ayında en yüksek boru gazı ithalatı 916 milyon metreküp ile İran’dan gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 752 milyon metreküp ile Azerbaycan ve 723 milyon metreküp ile Rusya takip etti. Bu durum, bölgesel enerji tedarik anlaşmalarının önemini bir kez daha vurguluyor.
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tarafında ise ithalatın tamamı 384 milyon metreküp ile Cezayir’den yapıldı. Bu, LNG tedarikinde ülkenin stratejik konumunu ve Cezayir ile olan enerji ilişkilerini gösteriyor.
Aynı dönemde Türkiye’nin toplam doğal gaz tüketimi yıllık bazda yüzde 21,96 azalarak yaklaşık 2 milyar 699 milyon metreküp seviyesine indi. Sanayi sektörünün tüketimi 1 milyar 116 milyon metreküp olarak kayıtlara geçerken, elektrik üretimi ve dönüşüm sektörünün tüketimi 886 milyon metreküp oldu. Konutlarda ise doğal gaz tüketimi 326 milyon metreküp olarak gerçekleşti.
Ağustos ayı sonunda Türkiye’deki doğal gaz stok miktarı 5 milyar 760 milyon metreküp olarak hesaplandı. Bu stokların 5 milyar 456 milyon metreküpü yeraltı depolama tesislerinde, 304 milyon metreküpü ise LNG terminallerinde bulunduruluyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]