İsviçre Dışişleri Bakanlığı, ABD, İran, Katar ve Pakistan heyetlerinin katılımıyla planlanan teknik müzakerelerin süresiz olarak ertelendiğini doğruladı. Dijital ortamda imzalanan 14 maddelik mutabakat muhtırasının ardından, tarafların 60 günlük müzakere sürecini başlatması bekleniyordu. Ancak, planlanan zirve, Burgenstock kasabasında gerçekleştirileceği yerine taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ertelendi.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve beraberindeki heyet, İsviçre’ye uçmak üzere Washington yakınlarındaki askeri üste hazırlıklarını tamamlamıştı. Ancak perşembe akşamı Beyaz Saray’dan yapılan ani bir açıklama ile seyahatin iptal edildiği ve Vance’in Washington’da kalacağı duyuruldu. İsrail’in bölgedeki askeri ısrarının, zirvenin tıkanmasındaki ana neden olduğu belirtiliyor.
İran, ateşkesin kalıcı hale gelmesi için İsrail’in Lübnan’dan çekilmesini şart koşarken, İsrail’in bölgedeki askeri varlığını sürdürme kararlılığı Tahran’ı masaya oturmaktan alıkoyuyor. İran’ın başmüzakerecisi Muhammed Bakır Galibaf, görüşmelerin devamı için kırmızı çizgilere saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak sert bir tavır sergiliyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Güney Lübnan’daki askeri varlığını sürdüreceğini açıklaması, ABD ile diplomatik gerilimi arttırıyor. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İsrail’in tutumunu eleştirerek Tel Aviv yönetimine sert tepki gösterdi.
Sürecin çıkmaza girmesi üzerine Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve diğer arabulucu ülkeler acil durum diplomasisi başlattı. Arabulucuların Mısır’da gerçekleştireceği olağanüstü toplantının, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözme konusunda önemli bir adım olması bekleniyor. Katar’ın da bu barış çabalarına destek verdiği biliniyor. Diplomatik krizin çözümü için atılan adımlar, Mısır’daki toplantının ardından netlik kazanacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]