“Dubai Çikolatası” Çılgınlığı Antep Fıstığı Talebini Arttırdı
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Haberler.com’da yayınlanan bir programda Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma’nın konuğu oldu. Dr. Dilber, dünya çapında etkili olan “Dubai çikolatası” çılgınlığının Antep fıstığı talebini artırdığını belirtti. Ayrıca Avrupa Birliği’nin kanserojen etkilere sahip “aflatoksin” içeren ürünleri sınırdan geri çevirdiğini ve Türkiye’nin en çok geri çevrilen ülke olduğu iddialarına cevap verdi.
“Bin Kamyondan Biri Geri Dönüyor”
Dr. Dilber, Türkiye’nin sadece Antep fıstığı ile sınırlı bir tarım ülkesi olmadığını vurgulayarak, 200’den fazla ülkeye 2000’den fazla tarımsal ürün ihraç ettiklerini belirtti. 2023 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği dahil tüm dünyaya 4.6 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatı yaptığını açıklayan Dilber, geri dönen ürünlerin sadece çok küçük bir yüzdesinin olduğunu ifade etti. Bin kamyondan birinin geri dönmesinin ticari anlaşmazlık, evrak eksikliği veya yol şartları gibi nedenlere bağlı olabileceğini söyledi.
“İade Olmayan Ürünleri Olmuş Gibi Haber Yapıyorlar”
Geri dönen ürünlerdeki sorunların yalnızca pestisit ve aflatoksin gibi birkaç sebep arasında olduğunu belirten Dr. Dilber, medyanın bazı durumlarda abartılı haberler yaptığını dile getirdi. Örneğin, bir böcek çıktığı için Rusya’ya iade edilen malların aslında içeri alındığını ancak haberlerde farklı bir algı oluşturulduğunu ifade etti.
“56 Bildirimin 17’si Amerika Menşeili Fıstıklar”
2024 yılında fıstıkla ilgili 56 bildirim aldıklarını aktaran Dilber, Türk Antep fıstığı ile Amerika, İran ve Suriye’nin fıstıklarının farklı olduğunu söyledi. Bu bildirimlerin 17 tanesinin Amerika menşeili fıstıklardan geldiğini belirtti. Gıda güvenliği denetimlerinde Türkiye’nin konumuna da değinen Dr. Dilber, tarımsal ihracatta Avrupa’nın önde gelen üreticilerinden biri olduklarını vurguladı.