SON GELİŞMELER
--:--:--

2025 Yılında Geçerli Olacak Yeni Asgari Ücret Belirleme Süreci Başlıyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
2025 Yılında Geçerli Olacak Yeni Asgari Ücret Belirleme Süreci Başlıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplanıyor

2025 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları için harekete geçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 10 Aralık Salı günü gerçekleşecek ilk toplantıyla birlikte 15 üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Komisyon; 5 üye hükümeti, 5 üye işçi tarafı Türk-İş’i ve 5 üye işveren tarafı TİSK’i temsil edecek.

Komisyon Çalışmaları Nasıl Yürütülecek?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na bakanlıklar adına temsilciler katılacak ve ilgili temsilciler raporları ve görüşleri sunacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TÜİK temsilcileri komisyonda yer alarak büyüme raporlarını, geçim indekslerini ve ekonomik gelişmeleri paylaşacak. İşçi ve işveren tarafı da hazırladıkları çalışmaları sunarak katkıda bulunacak.

Mevcut Asgari Ücret ve Etkileri

Mevcut asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20.002,50 TL iken, kesintiler düştüğünde net 17.002,12 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 23.502,94 TL olup, bu miktarın içinde brüt asgari ücret, sosyal güvenlik primi ve işveren işsizlik sigorta fonu bulunuyor.

Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri etkiliyor ve toplumun geniş kesimini ilgilendiriyor. Ayrıca asgari ücret; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması gibi birçok kalemi de etkiliyor.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Asgari ücret, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından çağrılarak toplantıya başkanlık ediyor ve en az 10 üyenin katılımıyla karar almaktadır. Oyların eşitliği durumunda ise Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
E-ihale Sistemi 6 Ayda 2.7 Milyar TL Gelir Sağladı
E-ihale Sistemi 6 Ayda 2.7 Milyar TL Gelir Sağladı
Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Yüzde 8,1 Artışla 19,8 Milyon Tona Ulaştı
Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Yüzde 8,1 Artışla 19,8 Milyon Tona Ulaştı
Gram Altın Yeni Güne Yükselişle Başladı
Gram Altın Yeni Güne Yükselişle Başladı
MTV ve Gelir Vergisi Son Ödeme Tarihi Yarın
MTV ve Gelir Vergisi Son Ödeme Tarihi Yarın
Türk Hamsisi İhracatı Yüzde 73 Artışla 3 Bin Tonu Aştı
Türk Hamsisi İhracatı Yüzde 73 Artışla 3 Bin Tonu Aştı
Kocaeli Yilin Ilk Yarisi Denizden Arac Tasimaciliginda Liderligini Surdurdu
Kocaeli Yilin Ilk Yarisi Denizden Arac Tasimaciliginda Liderligini Surdurdu
Ek Haber Doğru Adretesiniz

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları EK HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması