Türkiye’nin Afrika ile Ticari İlişkileri
Türkiye, 2003 yılında Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi hedefleyen bir strateji benimsemiştir. Bu stratejinin bir sonucu olarak, Türkiye Afrika kıtasına yönelik çeşitli projeler hayata geçirmiş ve iş birlikleri kurmuştur.
Afrika Ortaklık Politikası
2013 yılından itibaren Türkiye, Afrika ile ilişkilerini “Afrika Ortaklık Politikası” çerçevesinde ele almıştır. Bu politika doğrultusunda Türkiye, Afrika’daki büyükelçilik sayısını 2003 yılında 12 iken 2024 yılında neredeyse 4 katına çıkararak 44’e ulaştırmıştır. Ayrıca, 2003 yılındaki 4 ticaret müşavirliği sayısı 31’e yükseltilmiştir.
Türkiye’nin Afrika’ya İhracatı
Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı her geçen yıl artmaktadır. 2023 yılının aynı dönemine göre %1,8’lik bir artışla Türkiye’nin Afrika’ya ihracatı 15,1 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakam Türkiye’nin toplam ihracatının %7’sini oluşturmaktadır. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı Afrika ülkeleri arasında Mısır, Fas, Cezayir, Libya, Tunus, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Cibuti, Gana ve Senegal bulunmaktadır.
Afrika’ya yapılan ihracatta kimyevi maddeler ve mamulleri, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri, çelik, otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik sektörleri öne çıkmaktadır. Bu sektörler arasında ihracatını en fazla artıranlar ise kimyevi maddeler ve mamulleri, mücevher, tekstil ve ham maddeleri, makine ve aksamları ile elektrik ve elektronik sektörleridir.
Türkiye’nin Afrika kıtasına yönelik ihracatındaki artış, ülke ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı olmakla birlikte, Türk firmalarına yeni iş imkanları da yaratmaktadır.