Yerli Sanayii Kuruluşları ve Personel Destekleniyor
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Programı, savunma, anayurt güvenliği, havacılık ve uzay sanayii alanlarında yerli sanayii kuruluşlarının yatırım ve nitelikli personel istihdam faaliyetlerini destekleyecek.
Derin Teknolojilerde Destekler
Kuantum teknolojileri, yapay zeka, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi çığır açan teknolojilere yönelik AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerine destek verilecek. Bu kapsamda çeşitli projeler hayata geçirilecek, örneğin;
- KARBOSEN Projesi: Kompozit katı yakıtlar için bağlayıcı-katalizör geliştirme amacıyla çalışmalar yapılacak.
- Kuantum Lidar Geliştirilmesi Projesi: Kritik tasarım ve tasarım doğrulama faaliyetleri gerçekleştirilecek.
- KUDAR Projesi: Mikrodalga Kuantum Radar Bileşenleri Geliştirilmesi için kritik tasarım faaliyetleri yürütülecek.
İnsan Kaynağı ve Eğitim Yatırımları
Savunma sanayisine nitelikli insan kaynağı yetiştirmek için eğitim altyapısı güçlendirilecek, gençlerin sektöre ilgisi artırılacak. Anadolu ve fen liseleri öğrencilerine yönelik yetkinlik geliştirme programları ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitim programları düzenlenecek. Ayrıca, sektör profesyonellerinin yetkinliklerini geliştirmeye yönelik projeler hayata geçirilecek.
Savunma Sanayii Yetkinliklerinin Artırılması
Yüksek teknoloji geliştiren firmaların sayısının artırılması, endüstriyel yetkinlik değerlendirme programları ve savunma sanayii firmalarının yerli tedarik ekosistemlerini güçlendirmesi hedefleniyor. Ayrıca, savunma sanayisi kabiliyetlerinin yurt dışına aktarılması için çeşitli toplantılar ve fuarlara katılım sağlanacak.
Hedefler ve Tahminler
2025 yılında sektördeki yerlilik oranının yüzde 82’ye, ihracatın 7,3 milyar dolara, cironun 18,2 milyar dolara ve istihdamın yaklaşık 109 bine çıkması hedefleniyor. Böylece, savunma sanayii alanında yerliliğin artması ve sektördeki büyümenin devam etmesi amaçlanıyor.