SON GELİŞMELER
--:--:--

Türk Gemisi Oruç Reis Somali’de Doğal Kaynak Araştırmaları İçin Yola Çıkıyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türk Gemisi Oruç Reis Somali’de Doğal Kaynak Araştırmaları İçin Yola Çıkıyor

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan “Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı” kapsamında görev alacak Oruç Reis Araştırma Gemisi, Filyos Limanı’nda son kontrolleri yapıldı. Gemide yapılacak çalışmalar üç ruhsat sahasında sismik veri toplama üzerine odaklanacak ve yaklaşık 7 ay sürecek.

Sismik Veri Toplama Çalışmaları

Oruç Reis Araştırma Gemisi‘nin çalışmalarına Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı firkateynler eşlik edecek. Toplanan veriler Ankara TPAO Veri İşlem Müdürlüğü’nde işlenecek ve olumlu sonuçlar durumunda sondaj aşamasına geçilecek. Çalışmaların tamamlanmasının ardından gemi, Türkiye’ye geri dönecek.

Özellikleri ve Kullanım Alanları

Oruç Reis Araştırma Gemisi, jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışmalar yapmak için özel olarak tasarlanmış olup Türk mühendisleri tarafından inşa edilmiştir. 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğindedir. Tamamen yerli ve milli bir gemi olan Oruç Reis, kıta sahanlığı araştırmalarından doğal afetlerin incelenmesine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Oruç Reis Araştırma Gemisi‘nde görev yapan ekip tamamen Türk personelden oluşmakta olup sismik ve sörvey bölümlerinde çalışan personel de çoğunlukla Türk’tür. Gemideki tüm personelin Türk olması için sürekli personel yetiştirme ve eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

2017 yılında çalışmalarına başlayan Oruç Reis Araştırma Gemisi, Türkiye’de farklı bölgelerde sismik veri toplama çalışmaları yapmış ve 2022 yılı itibariyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) uhdesinde Akdeniz ve Karadeniz’de çalışmalara devam etmektedir.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Türkiye Güneş Bakım Ürünleri Pazarı Büyümesini Sürdürüyor
Türkiye Güneş Bakım Ürünleri Pazarı Büyümesini Sürdürüyor
Nisan Ayında Kartlı Ödemeler 2,6 Trilyon Liraya Dayandı
Nisan Ayında Kartlı Ödemeler 2,6 Trilyon Liraya Dayandı
Antalya Havalimanı Yeni Nesil Hava Trafik Kontrol Sistemine Geçiyor
Antalya Havalimanı Yeni Nesil Hava Trafik Kontrol Sistemine Geçiyor
Merkez Bankası Açıkladı Mart 2026 Cari Açık Rakamları
Merkez Bankası Açıkladı Mart 2026 Cari Açık Rakamları
Petrol Fiyatları Diplomasi ve Veri Etkisiyle Değişiyor
Petrol Fiyatları Diplomasi ve Veri Etkisiyle Değişiyor
Petrol Fiyatları Barış ve Talep Endişeleriyle Dalgalanıyor
Petrol Fiyatları Barış ve Talep Endişeleriyle Dalgalanıyor
Ek Haber Doğru Adretesiniz

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları EK HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması