Türkiye’nin tarım ihracatında gözle görülür bir artış yaşandı. Ocak-haziran döneminde küresel çapta gıda arzına ilişkin sıkıntılar ve jeopolitik risklerin etkilerine rağmen Türkiye’nin tarım sektörü zirve yaptı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 125,4 milyar dolara yükseldi. Tarım sektörü ise tüm zamanların en yüksek ilk yarı ihracatını yaparak 17,5 milyar dolarlık bir dış satım gerçekleştirdi.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 5,9 milyar dolarlık, yaş meyve ve sebzede 1,7 milyar dolarlık, meyve sebze mamullerinde 1,3 milyar dolarlık, kuru meyve ve mamullerinde 829,5 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe ise 1,8 milyar dolarlık dış satım gerçekleşti.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe en fazla ihracat Irak’a yapılırken, yaş meyve ve sebzede Rusya Federasyonu, meyve sebze mamullerinde ABD, kuru meyve ve mamullerde Almanya, su ürünleri ve hayvansal mamullerde ise yine Irak ilk sıralarda yer aldı.
İstanbul’dan 1,7 milyar dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, Mersin’den 429 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze, İzmir’den 283,5 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri, Muğla’dan ise 385,3 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleşti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap