BloombergNEF’in Enerji Geçişi Yatırım Trendleri 2022 raporuna göre, enerji geçişine yönelik küresel yatırım 2021’de 755 milyar dolara ulaştı. Güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik toplam yatırım da bir önceki yıla oranla %6,5’lik artışla 366 milyar dolarlık yeni bir rekor kırdı ve enerji geçişine yönelik yapılan küresel yatırım açısından en büyük sektör oldu. Yenilenebilir enerjinin küresel enerji dönüşümünde büyük rol oynadığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, net sıfır karbon hedeflerine ulaşabilmek için de hükümetlerin daha fazla finansman ve bürokratik süreçlerde kolaylık sağlaması gerektiğinin altını çiziyor.
Temiz Enerji Geçişinde Yenilenebilir Enerji Bir Numara
BloombergNEF’in yayınladığı Enerji Geçişi Yatırım Trendleri 2022 raporuna göre, enerji dönüşümüne yönelik yenilenebilir enerji, depolama, elektrikli ulaşım, elektrikli ısınma, nükleer, hidrojen ve sürdürülebilir materyallerin tamamına yapılan yatırımlar hem artan iklim kriziyle mücadele çabaları hem de dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden gelen enerji atılımları sayesinde 2021’de toplam 755 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Tek başına yenilenebilir enerji sektörü ise bir önceki yıla oranla %6,5’lik artışla 366 milyar dolarlık yatırım aldı ve rapora göre düşük karbonlu enerji geçişinde en büyük yatırımı alan sektör oldu. 2021’de yeşil enerji dönüşümü adına yapılan yatırımlarda yaşanan %27’lik artışın yatırımcıların, hükümetlerin ve işletmelerin düşük karbonlu geçişe verdiği önemi ortaya koyduğunu vurgulayan Ali Aydın, bu yolda en güçlü silahın rüzgar enerjisi olacağını ve geleceğin bu enerjiyle şekilleneceğini de belirtiyor.
“Net Sıfır Karbon Hedeflerine Ulaşmak İçin Bürokratik Yardım Sağlanmalı”
Yine BloombergNEF’in Yeni Enerji Görünümü (NEO) raporundaki 2050 yılına kadar küresel net sıfır karbon hedefine ulaşmak için öngörülen yol planlarından herhangi birinin gerçekleştirilebilmesi için mevcut yatırım seviyelerinin 2022 ile 2025 yılları arasında yılda ortalama 2,1 trilyon dolara, 2026 ile 2030 arasında ise ortalama 4,2 trilyon dolara çıkması gerekiyor. Bu hedefleri tutturabilmek için enerjiye yapılan yıllık yatırımın ortalama 3 katına çıkması gerektiğini aktaran Ali Aydın, 2050 yılına kadar net sıfır karbon hedeflerine ulaşmak için hükümetlerin önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerjiye dönük daha fazla finansmanı seferber etmesi gerektiğini ve bürokratik süreçleri, yatırımcıyı teşvik eder niteliğe kavuşturması gerektiğini belirtiyor.