Temelli, Cumhurbaşkanlığı ve sisteminin meşruiyetinin tartışılması için gerekli dayanakların mevcut olduğunu kaydetti.
HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Türkiye’de topluma karşı her türlü siyasal hokkabazlıkla hukuk dışılığın sergilendiği bir süreci yaşandığını ifade etti.
Temelli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bir anayasanızın olması sizin anayasal bir devlete sahip olduğunuz anlamına gelmeyeceğini belirterek, “AİHM Demirtaş kararı bizi bağlamaz diyen zihniyet aslında hukuka egemen kılınmış bir zorbalığı bir kez daha ifşa etti “dedi.
Temelli, ekonomik ve siyasal krizin birlikte hareket ettiği dönemlerde ulus devletin otoriterleşme eğilimi hızla yükseleceğine işaret ederek, “Otoriterleşmeyle birlikte anayasal devlet egemen ilişkiler ve sermaye sınıfı adına siyasal kabuğunu hızla üstünden atarak ‘anayasalı devlet’ formuna bürünür.” değerlendirmesinde bulundu.
‘ÖRTÜLÜ ŞEKİLDE KUVVETLER BİRLİĞİ SAĞLANDI’
“Olağanüstü hâli sürekli kılan düzenlemelerin anayasallığı, devletin anayasalı ama toplumsal mutabakattan yoksun olduğunu bize gösteriyor.”diyen Temelli, açıklamasına şöyle devam etti: “Partili Cumhurbaşkanı ile örtülü kuvvetler birliğinin açık bir form haline gelmesi, tüm insan hakları ihlallerini güvenlik anlayışıyla olağanüstü yasalara tabi kılınması, sermaye birikiminin savaş ekonomisi ve ranta dayalı bir iktisadi düzenle sürdürülmesi olanaklı hale gelmiştir.”
‘OTORİTER DEVLET SINIRLARINI GENİŞLETMEYE DEVAM EDİYOR’
İktidarın otoriter devletçiliğin sınırlarını genişletmeye devam ettiğini vurgulayan Temelli, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Topluma karşı her türlü siyasal hokkabazlıkla hukuk dışılığın sergilendiği bir süreci yaşıyoruz. Çöktürme planının hukuk düzlemine yansıması istisna halini süreklileştirmiş, tecrit başta olmak üzere iktidarın muhalefete müdahalesinin en etkin aracı yargı olmuştur.
Önce yasaları, sonra anayasayı ve nihayetinde son #Demirtaş Kararı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını da tanımayacak bir noktaya gelen iktidar, otoriter devletçiliğin sınırlarını genişletmeye devam ediyor.”
‘CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SÜRECİ TARTIŞILMALI’
Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğinin Demirtaş kararı sonrası Türkiye’deki iktidara karşı nasıl tavır alacağının herkesin merak ettiğine işaret ederek, “Avrupa anayasal devletler birliği olarak mı yoksa anayasalı devletlerin birliği olarak mı hareket edecek? Avrupa’nın Kürtlerle imtihanı sürüyor. “dedi.
Temelli, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş’ın haklarından yoksun bırakılması nedeniyle bugün Cumhurbaşkanlığının ve sistemin meşruiyeti artık tartışılmaya açılmak zorunda olduğunu ve hukuki dayanaklarının mevcut olduğuna dikkat çetkti. ! Hukuki dayanakları mevcuttur…”