Irak’ın Musul kentinde, Özel El-Hadba Üniversitesi bünyesinde yükseköğretim düzeyindeki ilk Türkçe bölümü bugün törenle açıldı. Dil ve Çeviri Merkezi çatısı altında faaliyet gösterecek bölümde ayrıca ücretsiz Temel Türkçe Kursu da başlatıldı. Üniversitede Türk Dili bölümünün yanı sıra İngilizce ve Fransızca bölümleri de bulunuyor. Bugün başlayan ücretsiz kurslarla katılımcıların dil becerilerini geliştirmesi, iletişim yeteneklerini artırması ve Türk kültürünü tanıması hedefleniyor. El-Hadba Üniversitesi’nin üçüncü katındaki 1 numaralı salonda düzenlenen kurslara üniversite öğrencileri ve Türkçe öğrenmek isteyen tüm vatandaşlar katılabilecek.
Açılış töreninde konuşan Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Serhad Varlı, Türk Dili bölümünün Türkiye ile Irak, özellikle de Musul arasındaki bağları güçlendireceğini belirtti. Varlı, merkezin öğrenci kayıtlarına başladığı ilk 24 saatte 90 öğrencinin kayıt yaptırdığını öğrendiğini söyledi. Varlı, Türkçeye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Musul’un köklü özel üniversitelerinden El-Hadba Üniversitesi’ni bu merkeze ev sahipliği yapmasından dolayı tebrik etti.
Musul’da yakında Yunus Emre Kültür Merkezi’nin de faaliyete geçmesi bekleniyor. Varlı, bu merkezle iş birliği alanlarının gelişmesini temenni ettiğini belirtti.
El-Hadba Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Suphi el-Abbas, Türkçe bölümünün bu yılın başında Tokat ile Musul arasında imzalanan Kardeş Şehir Projesi kapsamında atılan adımlardan biri olduğunu ifade etti. El-Abbas, anlaşmayı genişleterek 2027’de tam olarak hayata geçirmek için çaba gösterdiklerini söyledi. Musul’da ilk kez yükseköğretim düzeyinde açılan Türkçe bölümünün, Türkiye ile Irak arasındaki eğitim ve kültürel iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlaması öngörülüyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]