Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İsrailli Bakan Itamar Ben-Gvir’in Fransız topraklarına girişini “bugünden itibaren” yasakladığını duyurdu. Barrot, kararın Ben-Gvir’in Küresel Sumud Filosu aktivistlerine yönelik “kabul edilemez davranışları” ve “Filistinlilere yönelik nefret ve şiddeti körükleyen” açıklamaları ile eylemleri nedeniyle alındığını belirtti.
Bakan Barrot, ABD merkezli X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Ben-Gvir’in Filistinlilere yönelik nefreti ve şiddeti körükleyen uzun bir açıklama ve eylem listesine dikkat çekti. İsrailli Bakan, daha önce X hesabından paylaştığı görüntülerde, Aşdod Limanı’nda tutulan Sumud Filosu aktivistlerine İsrail güvenlik güçlerinin kötü muamelede bulunduğunu göstermişti.
Söz konusu görüntülerde, Ben-Gvir’in geçişi sırasında “Özgür Filistin” diye bağıran bir kadın aktiviste İsrail polisinin sert müdahale ederek yere yatırdığı anlar yer aldı. Ben-Gvir’in bu sırada “İşte böyle yapmak gerekiyor” dediği duyulmuştu.
Jean-Noel Barrot, Avrupa Birliği’ne (AB) Ben-Gvir’e yönelik yaptırım kararı alması çağrısında bulundu. Barrot, “Fransız vatandaşlarının tehdit edilmesini, sindirilmesini ve zorbalığa uğramasını kabul edemeyiz, özellikle de bir kamu yetkilisi tarafından” ifadelerini kullanarak, Küresel Sumud Filosu’nun “faydasız” olduğunu savunan Ben-Gvir’in tutumunu eleştirdi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]