San Francisco Bölge Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Charles Breyer, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’un, ABD Başkanı Donald Trump’ın Los Angeles’taki düzensiz göçmenlere destek gösterilerini bastırmak amacıyla eyalete Ulusal Muhafızlar ve deniz piyadeleri gönderme talebine ilişkin kararını açıkladı.
Breyer, Trump’ın, ABD Savunma Bakanlığı ve Savunma Bakanı Pete Hegseth’in başvuruya yanıt vermek için zaman istediğini belirtirken, bu talebi kabul ederek Newsom’un acil talebini reddetti. Mahkeme, konuyla ilgili duruşmanın yarın görüleceğine karar verdi.
Vali Newsom, Trump yönetimini, Los Angeles’taki gösterileri bastırmak için kente gönderilen askerleri federal kolluk gücü gibi kullanmakla ve eyaletlerin yetki sınırlarını aşmakla suçladı. Newsom, askerlerin eyalette kullanılmasını engellemek için federal mahkemeye acil talepte bulunmuştu.
Los Angeles’taki ICE karşıtı protestolar sırasında gözaltına alınan düzensiz göçmenlere destek amacıyla yapılan gösterilerde Trump yönetimi sert tepki göstermişti. Gösterilerde çatışmalar ve araçların yakılması yaşanmış, Trump ise durumu kontrol altına almak için binlerce askerin görevlendirildiğini açıklamıştı.
Yaşanan gelişmeler, eyaletler ile federal hükümet arasındaki yetki ve görev ayrılığı konusunu gündeme getirirken, mahkeme kararı beklenirken taraflar arasındaki gerilim devam etmektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]