SON GELİŞMELER
--:--:--

Avrupa’da Geniş Çaplı Elektrik Kesintisi: Siber Saldırı mı, Teknik Arıza mı?

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Avrupa’da Geniş Çaplı Elektrik Kesintisi: Siber Saldırı mı, Teknik Arıza mı?

İspanya, Portekiz başta olmak üzere Fransa, Belçika ve Andorra’nın bazı kesimlerinde dün sabah geniş çaplı elektrik kesintisi meydana geldi. Avrupa’nın güneybatısında milyonlarca insanı elektriksiz bırakan bu kesinti, Madrid, Barselona ve Lizbon gibi büyük şehirlerde ulaşım sistemlerini durdururken, internet bağlantısını kesip trafik ışıklarını çalışamaz hale getirdi. Bu ani çöküş, Avrupa enerji şebekesi tarihindeki en büyüklerden biri olarak kayıtlara geçti. Peki, bu denli büyük bir kesinti neden meydana geldi? Siber saldırı mı, teknik arıza mı? Elektrik Yüksek Mühendisi Dr. İzzet Alagöz, modern şebekelerdeki çeşitliliğin siber güvenliği zayıflatabileceğini belirtiyor. Güneş enerjisi ve elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları, sistemi siber saldırılara daha açık hale getirebiliyor.

Siber Saldırı mı, Teknik Arıza mı?

Dr. İzzet Alagöz, Avrupa genelindeki bu büyük kesintinin arkasında siber saldırı ihtimalinin ciddi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Alagöz’e göre, modern şebekelerdeki çeşitlilik – özellikle güneş enerjisi ve elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları – sistemin siber güvenliğini zayıflatabiliyor. Siber saldırı ihtimali yanı sıra teknik arızaların da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Alagöz, üretim ve tüketim dengesindeki bozulmaların şebekeleri çökertebileceğine dikkat çekiyor.

Avrupa İçin Alarm Zilleri mi Çalıyor?

İspanya’nın yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmasıyla birlikte şebekenin hassasiyeti artarken dengesizlikler de ortaya çıkıyor. Alagöz ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Ergen’e göre, batarya depolama sistemleri, yapay zekâ destekli akıllı şebekeler ve yüksek hızlı tepki veren inverter teknolojileriyle riskler minimize edilebilir. Avrupa’nın gelecekteki enerji arz güvenliği, yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra bu yatırımların sürdürülebilir ve güvenli bir altyapıyla desteklenmesine bağlı olacak.

Batarya depolama sistemleri, mikro-şebekeler, HVDC hatları ve siber güvenlik önlemleri artık lüks değil; bir zorunluluk. Uzmanlara göre, Almanya dışındaki ülkelerin de daha fazla yatırım yapması gerekiyor. Avrupa, daha yerel, daha esnek ve daha dayanıklı sistemler üzerinde çalışarak, gelecekteki enerji arz güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Çin’de “sel” alarmı: Kırmızı uyarı verildi, 1805 kişi tahliye edildi
Çin’de “sel” alarmı: Kırmızı uyarı verildi, 1805 kişi tahliye edildi
Türk Basın Mensupları Ukrayna Sumi Bölgesini İnceledi
Türk Basın Mensupları Ukrayna Sumi Bölgesini İnceledi
Slovenya’da Janez Jansa Yeniden Başbakan Oldu
Slovenya’da Janez Jansa Yeniden Başbakan Oldu
Hamas: İsrail’in gece boyunca Gazze’de evleri hedef alması ateşkes anlaşmasına açık bir darbedir
Hamas: İsrail’in gece boyunca Gazze’de evleri hedef alması ateşkes anlaşmasına açık bir darbedir
İsrail’in Alıkoyduğu Sumud Filosu Aktivistleri Türkiye’ye Dönüyor
İsrail’in Alıkoyduğu Sumud Filosu Aktivistleri Türkiye’ye Dönüyor
Brent petrolün varili 104,61 dolardan işlem görüyor
Brent petrolün varili 104,61 dolardan işlem görüyor
Ek Haber Doğru Adretesiniz

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları EK HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması