Çin’den Özel Sektöre Destek Mesajları
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkenin özel sektörünü desteklemek için politikalarını açıkladı. Şi, özel sektörün karşılaştığı zorlukların geçici olduğunu ve merkezi hükümetin destekleyici adımlar atacağını belirtti. Özel sektör firmalarının finansman zorluklarına çözüm bulunacağını vurgulayan Şi, rekabetçi altyapı sektörlerinin piyasaya açılacağını söyledi. Çin’in ABD’nin ek gümrük vergilerinden minimum düzeyde etkilenmek için özel sektörün rekabetçiliğini artırmaya çalıştığı belirtiliyor.
Fed’in Para Politikası ve Belirsizlikler
Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Federal Rezerv (Fed) yetkilileri, para politikasının iyi konumlandığını ifade etti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonun yüksek olduğunu ancak daha ılımlı bir seyir beklediğini söyledi. Diğer bir Fed yetkilisi Patrick Harker ise politikanın “kısıtlayıcı” olduğunu ve faiz oranlarının uzun vadede düşmeye devam edeceğini belirtti. Analistler, Trump yönetiminin uygulamaya hazırlandığı mütekabiliyet esasına dayalı tarifelerin etkilerinin izleneceğini ifade ediyor.
Avrupa ve Asya Piyasalarında İyimserlik
Avrupa’da savunma şirketlerindeki yükseliş dikkat çekerken, NATO Genel Sekreteri’nin savunma harcamalarına ilişkin açıklamaları gündemi meşgul etti. Ayrıca, Avro Bölgesi’nde resesyon endişeleri devam ederken, İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip ediliyor. Asya’da ise Çinli teknoloji şirketlerindeki yükseliş risk iştahını artırıyor. Alibaba, Xiaomi, Tencent gibi şirketlerin hisselerinde artış yaşanırken, Japonya’da tahvil getirilerinin yükselmesi dikkat çekiyor.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da satış ağırlıklı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi değer kaybederken, dolar/TL’de ise hafif bir artış yaşandı. Bugün yurt içinde Konut Fiyat Endeksi ve yurt dışında BoE Başkanı Bailey’nin konuşması yakından takip edilecek. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde belirli destek ve direnç seviyelerinin izleneceğini belirtiyor.