Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı 11. Zirve Toplantısı’nda Azerbaycan’ın, bu Teşkilata oybirliğiyle üye kabul edildiği duyuruldu. D-8’in kurulduğu günden bugüne kadar ilk kez yeni üye alarak genişlediği belirtilen açıklamada, dünya Müslümanlarının yüzde 60’ını oluşturan ve büyük ekonomik potansiyele sahip, **”İslam Sekizlisi”** olarak adlandırılan D-8’e üyeliğin Azerbaycan’ın uluslararası dünyada artan nüfuzunun ve bu ülkeye duyulan güvenin açık örneği olduğu kaydedildi.
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı, 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da kuruldu. Türkiye’nin yanı sıra Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan’ın üye olduğu Teşkilatın Sekretaryası İstanbul’da bulunuyor. D-8 ülkelerinin toplam nüfusu yaklaşık 1,2 milyar, toplam dış ticaret hacmi ise 2,3 trilyon dolara ulaşıyor. Teşkilatın temel amacı, kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına katılımlarını sağlamak olarak öne çıkıyor.
Azerbaycan’ın D-8’e üye olması, bölgede güvenlik, istikrar, refah ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin oluşmasına büyük katkı sağlayacak. Doğu ile Batı arasında köprü görevi üstlenen ve İslam dünyasının önemli kültür, din ve medeniyet merkezlerinden biri olan Azerbaycan’ın D-8 üyeliği, İslami dayanışmayı güçlendirecek, İslami değerlerin dünyada tanıtılmasına yardımcı olacak ve İslam karşıtlığı ile mücadeleye destek olacak.
Azerbaycan’ın D-8 Teşkilatı’na üye olması, ülkenin uluslararası alandaki etkisini artırırken, bölgesel ve küresel işbirliğine de büyük katkı sağlayacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap