Bakü’de Gerçekleşen COP29’un Önemi
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Iklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29), **küresel ısınma** ve **iklim finansmanı** gibi önemli konuların ele alındığı bir platform oldu. Tarihin en büyük uluslararası organizasyonu olan COP29’a Türkiye’den yaklaşık 1900 katılımcı ile büyük bir heyet iştirak etti.
Türkiye’nin COP29’daki Rolü
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte COP29’un Dünya Liderleri Iklim Zirvesi’ne katılarak Türkiye’nin **2053 net sıfır emisyon hedefini** ve **Yeşil Kalkınma vizyonunu** anlattı. Ayrıca, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesindeki çözüm ve hedeflerinin tanıtıldığı Türkiye Pavilyonu’nda çeşitli paneller düzenlendi.
Türkiye’nin Pavilyonları ve İlgi Görmesi
Türkiye, COP29’da Mavi Bölge’de müzakerelerin yapıldığı bir pavilyon ile Yeşil Bölge’de kamu ve özel sektöre açık bir pavilyon kurdu. Yeşil Bölge’deki “Sıfır Atık” temasıyla oluşturulan Türkiye Pavilyonu, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. **Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi, BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan’ın himayelerinde** başlatılan Sıfır Atık Projesi bu pavilyonda tanıtıldı.
Türkiye’nin Çevre ve Iklim Değişikliği Alanındaki Çalışmaları
Türkiye, COP29’da çevre ve iklim değişikliği konusundaki çalışmalarını 3 boyutlu görseller, videolar, infografikler ve kısa filmlerle tanıtarak dikkatleri üzerine çekti. Türkiye Pavilyonları, çeşitli kurum, kuruluş, STK ve şirketlerin katkılarıyla COP29’a önemli bir destek sağladı.
Türkiye’nin COP29’dan Sonra Hedefi
Türkiye’nin COP29’daki etkili ve geniş katılımı, COP31’e ev sahipliği yapma hedefini de güçlendirdi. Türkiye, COP31’e adaylığını koyarak iklim değişikliği konusundaki kararların alınmasında etkin bir rol oynamayı hedefliyor. Bu çerçevede yoğun diplomasi trafiği yapan Türkiye, COP süreçlerindeki liderliğini sürdürme amacında.