Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son cari denge verilerini paylaşarak Türkiye ekonomisinin güçlü performansına vurgu yaptı. Bakan Şimşek, cari açığın milli gelire oranının %1’in altına gerilediğini açıkladı.
Bakan Şimşek’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Ağustos ayında 4,3 milyar dolarlık cari fazla ile son 5 yılın en yüksek aylık cari fazlası kaydedildi. Yıllık bazda cari açık ise 11,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu durum, 2023 yılı mayıs ayına göre yıllık cari açıktaki 44,4 milyar dolarlık düşüşü ortaya koyuyor.
Yılın ilk sekiz ayında portföy girişlerinin 24,9 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Şimşek, banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranlarının sırasıyla %167 ve %132 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Bu veriler, Türkiye’nin dış finansmanında sağlam bir görünüm sergilediğini gösteriyor.
Bakan Şimşek, cari açıktaki düşüşün ve dış finansmandaki güçlü durumun, Türkiye ekonomisinin makro finansal istikrarını güçlendirdiğini ve ekonominin dayanıklılığını artırdığını vurguladı. Bu başarılı performans, ülkenin ekonomik açıdan sağlam temellere sahip olduğunu göstermektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap