AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut’tan Açıklamalar
Kayseri’de çalışmalar yapan AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, bölgede yürütülen araştırmalar hakkında bilgiler verdi. Koçbulut, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türkiye’nin diri faylarının paleosismolojisi” başlıklı çalışmanın önemine vurgu yaparak, Kayseri’de yürütülen projenin detaylarını paylaştı.
Deliler Fayı’nda Yapılan Araştırmalar
Prof. Dr. Koçbulut, açıklamalarında, Sivas’tan başlayıp Kayseri’ye kadar uzanan Deliler Fayı’nın incelendiğini belirterek, fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla detaylı çalışmalar yapıldığını ifade etti. Projenin bir parçası olduklarını belirten Koçbulut, fay boyunca haritalar çıkarıldığını, dronlar ile uçuşlar gerçekleştirildiğini ve jeofizik yöntemlerle fayın tespit edilmeye çalışıldığını aktardı.
Kayseri’deki Diğer Çalışmalar
Prof. Dr. Koçbulut, ayrıca Kayseri’nin güney tarafında bulunan Ecemiş Fayı’nın incelendiğini ve mikro bölgeleme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Yerleşim alanları açısından önem taşıyan aktif fayların değerlendirildiğini vurgulayan Koçbulut, yapılan kazı çalışmaları sonucunda fayın varlığının ortaya konduğunu ifade etti.
Yer Radarı ve Jeofizik Yöntemlerle Çalışmalar
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu, yer radarı ve jeofizik yöntemlerle yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek, Türkiye’nin diri fay haritasının belirlenmesinde Deliler segmenti üzerinde yoğunlaştıklarını açıkladı. Yer radarı uygulamasıyla yerin detaylı olarak incelendiğini belirten Koçeroğlu, bu çalışmaların jeofizik alanında önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın da, Kayseri’nin depremselliği ile ilgili yapılan çalışmalardan dolayı Prof. Dr. Koçbulut ve ekibine teşekkürlerini iletti ve Sarıoğlan Belediyesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti.