Steve Young, Melanom Ameliyatının Ardından Yeni Bir Aşıyı Deniyor
Geçtiğimiz Ağustos ayında kafa derisindeki melanom büyümesi ameliyatla alınan 52 yaşındaki Steve Young, aşıyı deneyecek ilk hastalardan biri olacak.
Yeni Aşı, Bağışıklık Sistemine Destek Olarak Kanseri Önlemeyi Hedefliyor
Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı. Bu sayede kanserin geri dönmeyeceği umuluyor.
Aşı, mRNA Teknolojisiyle Geliştirilen Modern Bir Tedavi Yöntemi
Aşı, mRNA-4157 (V940) adıyla bilinen ve COVID aşılarında kullanılan teknolojiyi benimsiyor. Şu anda Faz 3 denemelerinde test ediliyor.
Genetik İmza ve Pembrolizumab ile Kombine Tedavi
Denemelerde, aşıya ek olarak bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini yok etmesine yardımcı olan pembrolizumab ilacı da kullanılıyor. Bu kombine tedavi, Moderna ve MSD tarafından üretilmiş ve henüz rutin kullanıma sunulmamıştır.
Kişiselleştirilmiş Tedavi ve Genetik Uyum
Aşı, her bir hastanın genetik yapısına uygun şekilde kişiselleştirilmiş olarak sunuluyor. Bu sayede vücuda yalnızca kanser hücrelerinde bulunan belirteçlere saldıran proteinler veya antikorlar üretilmesi sağlanıyor.
Melanomun Erken Teşhisinin Önemi
Tedavinin başarılı olma olasılığının yüksek olması için melanomun ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar kolay ve etkili olabiliyor.