Tüberküloz Nedir?
Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin solunum yollarından vücuda girmesiyle başta akciğerde olmak üzere yaygın iltihap gelişmesine yol açan bulaşıcı bir hastalıktır.
Tüberküloz İstatistikleri
Her yıl dünya genelinde 10 milyondan fazla kişi tüberküloza yakalanmakta olup, hastalık önlenebilir ve genellikle tedavi edilebilir bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Ancak, tüberküloz 2022’de Kovid-19’dan sonra en fazla ölüme yol açan ikinci bulaşıcı hastalıktır.
Tüberkülozun Küresel Dağılımı
Tüberküloz, genellikle akciğerlerde ortaya çıksa da vücuttaki diğer bölgeleri de etkileyebilir. 2022’de Güneydoğu Asya ülkelerinde daha sık görülürken, bu bölgeyi Afrika ve Batı Pasifik takip etmektedir. Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş ve Kongo bu hastalığa en çok maruz kalan ülkeler arasında yer almaktadır.
Tüberkülozla Mücadele
Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler, 2030 yılına kadar tüberkülozu bitirmek için acil önlemler alınması çağrısında bulunmaktadır. DSÖ’nün belirlediği hedefler doğrultusunda küresel çabalar sayesinde 2000’den itibaren 75 milyon kişi tüberkülozdan kurtulmuştur. Türkiye de dahil olmak üzere DSÖ Avrupa Bölgesi’nde tüberküloz sıklığının yüzde 80, ölümlerinin ise yüzde 90 azaltılması hedeflenmektedir.