BM Genel Sekreteri Guterres, İtalyan “Nove” televizyonundaki programa katılarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısını değerlendirdi. Guterres, savaşın en büyük bedelini sivillerin ödediğine dikkat çekerek, “İsrail’in Hamas’a karşı değil, Filistinlilere karşı savaş olduğunu söylemesine rağmen, gerçekten Filistinlilerin toplu cezalandırıldığına şahit oluyoruz. Artık yeter diyoruz. Gazze’de insani bir ateşkes istiyoruz ve ramazan ayı bu yönde önemli bir fırsat olabilir.” ifadelerini kullandı.
Guterres, Ukrayna’da adil bir barışın sağlanması ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerekliliğine de vurgu yaptı. Rusya ve Ukrayna arasında müzakerelere başlama iradesinin olmadığını belirten Guterres, bu konuda endişelerini dile getirdi.
Guterres, kariyerine başladığında iki kutuplu bir dünya bulunduğunu ancak şimdi tek kutuplu olmaktan çok kutuplu olmayan kaotik bir dünyaya doğru ilerlendiğini ifade etti. BM reformuna hazırlık konusunda önemli tekliflerinin olacağını aktaran Guterres, Güvenlik Konseyi’nde tek bir Afrika devletinin olmamasının kompozisyonunun yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Veto yetkisinin genişlemesinin imkansız olduğunu söyleyen Guterres, daha geniş bir kompozisyonun modern dünyayı daha iyi temsil edebileceğini dile getirdi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap