Binalarda katlar arası ulaşım için üretilmiş olan asansörlerde bulunan ve asansörün hareketini sağlayan motorlar asansör motoru olarak biliniyor. Bu motorların güvenli ve hızlı şekilde tasarlanmaları sayesinde çok katlı binalarda asansörler için kullanılması sağlanıyor. Ayrıca bu motorlar elektrik motoru türünde bulunduğu için elektrik enerjisinin kullanılmasına da yardımcı oluyor.
Asansör Motorları
Firmalar tarafından asansör motorları demir, plastik, bakır, çelik ve alüminyum malzemeler kullanılarak üretiliyor. Üretim malzemelerinin yanı sıra bu motorlar kullanılacaklar alanlar ve tiplerine göre çeşitlere ayrılıyor.
Asansör motorları şu çeşitlerden oluşuyor;
- Alternatif akım motorları
- Dişlili motorlar
- Doğru akım motorları
- Pnömatik motorlar
- Dişlisiz motorlar
- Değişken hızlı motorlar
- Hidrolik motorlar
Firmalar asansör motorlarını üretirken güvenirliği önem veriyor. Böylelikle kişilerin veya yüklerin üst katlara güvenli şekilde ulaşmasını sağlıyor. Motorlar sayesinde verimli taşıma gerçekleştiği için de ulaşım sorunları ortadan kalkıyor.
Alternatif Akım Asansör Motorları
Küçük asansör sistemleri için geliştirilmiş olan motorlar alternatif akım asansör motorları olarak anılıyor. Bu motorların çalışmasında manyetik alan dönüşümünden yararlanılıyor. Bu motorların kullanıldıkları alanlar ise evler, az katlı binalar ve ofisler oluyor. Bu motorlar ayrıca AC motor olarak anılıyor.
Dişlili Asansör Motorları
İçerisinde dişli kutusunu bulunduran motorlar dişlili motor olarak isimlendiriliyor. Genellikle makine dairelerinde tercih edilen bu motorların verimliliğinin diğer çeşitlere oranla düşük olduğu biliniyor. Ayrıca motorlar MR motor olarak anılıyor.
Doğru Akım Asansör Motorları
Ağır yüklerin taşınması içini geliştirilmiş olan motorlar doğru akım asansör motorları olarak anılıyor. Bu motorların çalışması içinse komütatör isimli cihazlar gerekiyor. DC motor isminin de kullanıldığı bu motorların en önemli özelliği ise yüksek verimlilik sunması oluyor.
Pnömatik Asansör Motorları
Firmaların geliştirdiği asansör motorları arasında pnömatik motorlara yer vermek gerekiyor. Bu motorların temel özelliği hava basıncından yararlanmaları oluyor. Böylelikle asansörün çalışması için elektrik enerjisine gereksinim duyulmuyor. Bu motorların maliyeti yüksek olmasına rağmen bakımının az olması avantaj sağlıyor.
Dişlisiz Asansör Motorları
İçerisinde dişli kutusunun bulunmadığı motorlar dişlisiz asansör motorları olarak kabul ediliyor. Bu motorlarda çeşitli hız ayarlarını yapmak mümkün oluyor. Ayrıca makine dairesine ihtiyaç duyulmayan alanlarda rahatlıkla kullanılıyor. Bu motorlar aynı zamanda MRL motor olarak da anılıyor.
Değişken Hızlı Asansör Motorları
Asansörlerde kullanılan motorların genelinde sabit hızla çalışma gerçekleşiyor. Ancak hız kontrolünün yapılması gereken motorlara ihtiyaç duyulduğu durumlar oluyor. Bu durumlar içinse değişken hızlı asansör motorları kullanılabiliyor. Bu motorlar sayesinde asansörün hareket hızı kontrol ediliyor. Ayrıca yön değişimi yapılabiliyor.
Değişken hızlı asansör motorları VVVF motor ismiyle de anılıyor. Bu motorların içerisinde yer alan fren sistemi asansörün istenilen zamanlarda kolayca yönetilmesine sağlıyor.
Hidrolik Asansör Motorları
Asansör motorlarının sonuncusunu ise hidrolik motorlar oluşturuyor. Bu motorların temel özelliği asansörün çalışmasını hidrolik basınçtan yararlanarak sağlaması oluyor. Hidrolik sıvının etkisiyle asansörün hareketi ve taşıma yapması sağlanıyor.
Hidrolik asansörlerin özelliklerinden birisi de maliyetinin ucuz olması oluyor. Ayrıca bu motorlarda bakım ihtiyacı diğer türlere göre daha az görülüyor.
Asansör Motorlarının Çalışması
Dişlili, alternatif akım, dişlisiz veya pnömatik türlerde bulunan asansör motorları genel olarak asansörlerin hareketini sağlıyor. Asansörlerin hareket etmesi amacıyla da elektrik/mekanik enerji dönüşümünü yapıyor. Enerji dönüşümünü ise manyetizmanın etkisiyle sağlıyor.
Asansör motorların çalışması içinse gerekli tüm malzemelerin bulunması gerekiyor. Motorun çalışması için ihtiyaç duyulan malzemeleri ise makara, fren sistemi, dişli kutusu, kontrol sistemi, tambur ve asansör kablosu oluşturuyor.