El Yazısı ve Beyin İlişkisi
Cep telefonları, tabletler ya da bilgisayarlar günümüzde vazgeçilmez birer gereç haline geldi. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmakla beraber, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, dijital alışkanlıklarımızın bilişsel becerilerimizi nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.
El İle Yazmanın Beyindeki Etkisi
Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu’na göre, el ile yazmanın klavye ile yazmaya göre beyinde daha fazla alanı çalıştırdığı ortaya çıktı. El yazısında kullanılan el-göz koordinasyonu, dikkat etme, denetleme gibi beceriler klavye kullanımı sırasında gelişmiyor.
Beyindeki İşlevler ve Bağlantılar
Beyin, okuma, yazma, problem çözme gibi işlevler için özelleşmiş alanlara sahip olsa da, bir işlevin ortaya çıkabilmesi için birden fazla alanın aktive olması gerekiyor. Beynin sağ ve sol yarıküreleri farklı şekillerde bilgi işleyip depolayarak birbirleriyle etkileşim halinde çalışır.
Sağ ve Sol El İlişkisi
Sağ elin sağ yarıküreyi, sol elin ise sol yarıküreyi baskınlığını arttırdığı belirtiliyor. İnsan vücudundaki en maharetli uzuvların eller, dil ve dudaklar olduğu biliniyor. Bu organlar, becerikli el işleri yapılmasını ve konuşmayı sağlayarak beyinde motor ve hissiyat nöronları arasındaki bağlantıyı güçlendirir.
El İle Yazma ve Beyin Gelişimi
Sağ ve sol eli birlikte kullanmanın beynin işlevlerini geliştirdiği fikri, beynin özelleşmiş alanlara sahip olduğu ve bu alanların etkileşim içinde çalışarak daha gelişkin işlevler ürettiği düşüncesiyle çelişiyor. Doğuştan solak olan bir çocuğun sağ elini kullanmaya zorlanması, beyinde dikkat, bellek ve akıl yürütme güçlüklerine neden olabilir.