Iris ve Massalia Asteroitlerinde Su Molekülleri Bulundu
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Alman Aerospace Centre’a (DLR) ait görev süresini tamamlayarak emekliye ayrılan Kızılötesi Gök Bilimi için Stratosfer Gözlemevi (SOFIA) Teleskobu’yla yapılan gözlemlerden elde edilen bilgilere göre, Iris ve Massalia asteroidlerinin yüzeyinde su molekülleri bulundu.
Araştırma Ay Yüzeyinde de Su İzleri Tespit Edildiğini Gösterdi
SOFIA’nın Soluk Nesne Kızılötesi Kamerası’yla (FORCAST) yapılan tespitlerde, 199 kilometre çapındaki Iris ve 135 kilometre çapındaki Massalia asteroidlerinin yüzeyinde belirli bir ışık dalga boyu yansımasıyla su moleküllerinin varlığı gözlendi. Bu, asteroitlerin yüzeyinde su bulunduğuna dair ilk keşiftir. Daha önce yapılan araştırmalarda Dünya’ya getirilen asteroit örneklerinde de su molekülleri bulunmuştu.
Araştırmada, Ay’ın yüzeyinde de benzer su izleri bulunduğu tespit edildi. Ay’daki Güney Yarım Küre’deki en büyük kraterlerden birinde su izleri bulunması, SOFIA verilerinin incelenmesiyle ortaya çıkan bu çalışmada da göz önüne alındı.
Asteroitlerin Su Bulunması, Dünya’ya Nasıl Ulaştığını Aydınlatabilir
ABD’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı Anicia Arredondo, asteroitlerin gezegen oluşum sürecinden kalan maddeler olduğunu belirterek, asteroitlerin üzerinde su bulunmasının suyun Dünya’ya nasıl ulaştığı konusunda önemli bir ipucu olabileceğini söyledi. Iris ve Massalia asteroitlerinde açık bir şekilde su molekülerine dair özellikler tespit edildi.
Araştırmada, Ay yüzeyinde bir metreküp toprakta 340 grama yakın su bulunduğu belirlendi. İki asteroit üzerindeki suyun da Ay’da tespit edilene benzer miktarda olduğu ve Ay yüzeyindeki gibi minerallere bağlı veya silikat tarafından emilmiş biçimde olabileceği ifade edildi.
Silikat Bazlı Asteroidlerde de Su Bulunabilir
Önceden Güneş’e yakın yörüngelerde bulunan asteroitlerin, üzerlerindeki suyun ısıyla buharlaşması nedeniyle kuru silikat türde olduğu düşünülüyordu. Ancak Iris ve Massalia üzerinde yapılan keşif sonrasında, Güneş’e yakın yörüngelerdeki bazı silikat bazlı asteroitlerde de yaygın biçimde su bulunabileceği belirtiliyor.
Asteroitlerin Dünya’daki suyun ana kaynağı olduğu ve suyun uzaydaki dağılımının anlaşılmasının, Güneş Sistemi ve ötesindeki olası yaşam formları çalışmalarına yardımcı olacağı düşünülüyor.