Kırık Kalp Sendromu: Duygusal Travmaların Kalp Üzerindeki Etkileri
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Buturak, Kırık Kalp Sendromu Hakkında Uyarıyor
Yoğun duygusal travmalar sadece kalp kırıklığına yol açmaz, aynı zamanda fiziksel olarak da kalp üzerinde belirgin etkiler yaratabilir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Buturak, ani gelişen şiddetli üzüntü, hayal kırıklığı ve stresin kırık kalp sendromuna yol açabileceğini belirtiyor. Bu sendromda, ani başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Travmalar Hastalığı Tetikliyor
Kişinin eş, sevgili veya birinci derece yakını ya da çok sevdiği bir yakınını kaybetmesi, uzun süreli bir ilişki sonrası ayrılık, boşanma veya aldatılma gibi ağır duygusal durumlar veya kişiyi derinden sarsacak haberler alması gibi ani psikolojik travmaların hastalığı tetiklediğini söyleyen Prof. Dr. Buturak, bunun yanı sıra kişinin yaşadığı boğulma tehlikesi, deprem gibi doğal afetler ve bazı fiziksel travmaların da kırık kalp sendromuna sebep olabileceğini vurguluyor.
Kırık Kalp Sendromu Belirtileri Kalp Kriziyle Karışabilir
Kırık kalp sendromunda yaşanan şikayetler kalp krizi ile birebir aynı özellikleri taşır. İlk kez Japonya’da 1990 yılında Takatsubo Sendromu olarak tanımlanan Kırık Kalp Sendromu, ani başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtilerle kendini gösterir. Prof. Dr. Ali Buturak’a göre, bu belirtileri taşıyan kişilerin vakit kaybetmeden kendilerine en yakın hastanenin acil servisine başvurmaları gerekmektedir.
Kırık Kalp Sendromunun Tedavisi ve Komplikasyonları
Kırık kalp sendromu tanısı konulan hastaların hastanede tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Buturak, hastaların yakın takip edilmesi gerektiğini ve hastada kalp yetersizliği, ritim bozuklukları ve diğer komplikasyonların önlenmesi için uygun tedavi ve destek sağlanması gerektiğini belirtiyor. Kalp kası hasarının çoğunlukla geçici olduğunu ancak nadiren kalıcı hasar bırakabileceğini söyleyen Prof. Dr. Buturak, hastaların tanı konar konmaz uygun tedavi ve desteği almalarının önemli olduğunu vurguluyor.
Kırık Kalp Sendromunu Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler
Prof. Dr. Ali Buturak, kırık kalp sendromunu önlemek için bilinen bir tedavi olmasa da bazı önlemler almanın faydalı olabileceğini belirtiyor. Stres yönetimi, problem çözme teknikleri, gevşeme tekniklerinin uygulanması, destek gruplarına katılma veya profesyonel danışmanlık gibi yöntemlerle stresi sınırlamak mümkün olabilir. Ayrıca sağlıklı alışkanlıklar edinmek, düzenli egzersiz yapmak, yeterli uyku almak, sosyalleşmek ve tütün ürünleri kullanmamak da duygusal ve fiziksel stresi azaltmada yardımcı olabilir.