İş Cinayeti Raporu Detaylarına Göre
‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin ‘İş Cinayeti Raporu’na göre; ocak ayında en az 158, her gün en az 5 işçi hayatını kaybetti. Rapor, iş cinayetlerinin genellikle inşaat, taşımacılık ve orman işkollarında gerçekleştiğini ortaya koydu. Ayrıca, her dört iş cinayetinden birinde genç ya da çocuk işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Raporun Tespitleri
- Ocak ayında ulusal basına ve diğer kaynaklara dayanarak yapılan araştırmalara göre en az 158 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
- En çok ölüm inşaat, taşımacılık ve orman işkollarında gerçekleşti.
- Ocak ayında 45 inşaat işçisi, 22 taşımacılık işçisi, 16 tarım ve orman emekçisi, 11 ticaret, büro, eğitim ve sinema işçisi, 9 metal işçisi, 9 konaklama ve eğlence işçisi, 9 belediye ve genel işler işçisi, 6 petro-kimya ve lastik işçisi, 5 madencilik işçisi, 5 ağaç ve kağıt işçisi, 5 gemi, tersane, deniz ve liman işçisi, 4 sağlık ve sosyal hizmetler işçisi, 2 gıda ve şeker işçisi, 2 tekstil ve deri işçisi, 2 enerji işçisi, 1 savunma ve güvenlik işçisi ve 5 işçinin işkolu belirlenemeden hayatını kaybettiği raporda ifade edildi.
Genç İşçilerin Hayatını Kaybetmesi
- Ocak ayında 11 deprem bölgesindeki inşaat işlerinin başlamasıyla birlikte işçi ölümleri haberleri arttı. Bu şehirlerde 17 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Ayrıca, TOKİ tarafından yaptırılan inşaatlarda da en az 6 işçi öldü.
- Ocak ayında 14 yaş ve altı 3 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 32 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 43 işçi, 65 yaş ve üstü 5 işçi ve yaşları bilinmeyen 9 işçi hayatını kaybetti.
- Ocak ayında en dikkat çekici husus, 18 yaş altında 7 çocuk işçinin hayatını kaybetmesi oldu. Ayrıca, 18-29 yaş aralığında 32 işçi öldü.
Bu rapor, iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha fazla önlem alınması gerektiğini vurgulamaktadır. İşçilerin güvenli çalışma koşullarına sahip olmaları, iş cinayetlerinin önlenmesi için acil bir ihtiyaçtır.