9 Ekim 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’nin devlet kurmasını engellemek ve Suriyelilerin ülkelerine dönmesini sağlamak amacıyla Barış Pınarı Harekatı başlatıldı.
DÜNYA KARŞI ÇIKTI
Türkiye’nin başlattığı operasyona başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülke karşı çıktı. Ancak kararlı duruşuyla Türkiye harekatı devam ettirdi ve ABD ile Rusya’yı diplomasi masasına çekerek iki ülkeyle ayrı ayrı anlaşma imzaladı.
ABD’DE TÜRKİYE ÖFKESİ
Ancak Washington’da Türkiye karşıtı lobi harekete geçti. Barış Pınarı Harekatı’nı bahane eden demokratlar, aylar öncesinde hazırlanan sözde Ermeni Soykırımı tasarısını Temsilciler Meclisi’ne getirdi. Yapılan oylamada tasarı 11’e karşı 405 oyla kongreden çekti. Türkiye’den ise bu siyasi karara çok sert tepkiler geldi.
Bu kararın öncesinde ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı nezaketsiz mektup basına servis edildi.
TÜRKİYE’DE TARTIŞMA BAŞLADI
Bu gelişmelerin ardından Ankara diplomasisinde hareketli günler yaşandı. Bazı Türk siyasiler, Erdoğan’ın 13 Kasım’da Trump ile Washington’daki görüşmesini iptal etmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’ye gidip gitmemeye henüz karar vermediğini açıklamıştı.
REUTERS: ERDOĞAN ZİYARETİNİ İPTAL EDEBİLİR
Washington-Ankara hattında bu gelişmeler yaşanırken, İngiliz haber ajansı Reuters’ta önemli bir haber yayımlandı. Ajansa son dakika konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen üç Türk yetkili, Erdoğan’ın 13 Kasım’daki ziyareti iptal edebileceğini söyledi. Ancak kaynaklar son kararın ise henüz verilmediğini kaydetti.
Yetkililer, Temsilciler Meclisi’nin sözde soykırım tasarısının ziyareti gölgelediğini belirterek, S-400, Barış Pınarı Harekatı ve sözde Ermeni Soykırımı kararlarına rağmen, Trump-Erdoğan ilişkisinin hala güçlü olduğunu dile getirdi.