Son dakika haberi:Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD temsilciler meclisinde alınan skandal kararla ilgili çok sert açılamalarda bulundu.
ABD Temsilciler Meclisi’nde Barış Pınarı Harekatı gerekçe gösterilerek Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısının ve 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesine art arda tepkiler gelmeye devam ediyor.
OYUNLARINI BOZDUK İNTİKAM ALIYORLAR
”Bizim için yok hükmünde karardır, oyunlarını bozduk intikam alıyorlar. Büyükelçilerine rahatsızlıklarımızı ilettik. Karar tasarı değil bir karar, hiçbir bağlayıcılığı yok, bağlayıcılığı yok diye alınan karara göz yumacak değiliz. Tepkimizi ortaya koyduk sizler de bizler de sebebini biliyoruz. Sebebi Suriye’de oyunu bozmamızdır. Bunun yok hükmünde olduğunu kendilerine bildirdik. ABD büyükelçisini de Bakanlığımıza çağırarak hem tepkimizi hem beklentilerimizi söyledik.”
BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül karar için, ‘yok hükmündedir’ açıklamasını yaptı.Gül, ABD Temsilciler Meclisi’nde alınan karar için, “Dün çıkan karar bizim için yok hükmündedir. Soykırımdan bahsedenler önce dönüp kendi tarihlerine baksınlar” dedi.
ABD BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “ABD Temsilciler Meclisince 1915 Olayları ile ilgili alınmış olan tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun karar ve Barış Pınarı Harekatı ile bağlantılı olarak ülkemize yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili olarak ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştır” denildi.
MÜTTEFİKLİK RUHUNA AYKIRI
Milli Savunma Bakanı Akar, ABD Temsilciler Meclisi’nin kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.Hulusi Akar da, ‘Müttefiklik ruhuna aykırı bir karar’ değerlendirmesinde bulundu.
SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMINI OYLADILAR
ABD Kongresi’nin alt meclisi Temsilciler Meclisi’nde, “Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanıyan” yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı en yakın zamanda ABD Senatosu’nda oylamaya sunulacak. Tasarı 405 kabul, 11 ret ve 3 çekimser oyla kabul edildi. Kongre’nin diğer kanadı olan Senato’da da ilgili komiteye verilen yasa tasarısı, görüşüldükten sonra Senato’da oylanması için bir tarih belirlenecek. Eğer Senato tasarıyı olduğu gibi kabul ederse Başkan’a gidecek.