Haber7.com / Özel
Türkiye önce ABD ardından Rusya ile terör örgütü PKK/ YPG’nin güvenli bölgenin dışına çıkması için yaptığı anlaşma yaptı. Rusya tarafıyla yapılan anlaşmaya bir gün kaldı. Eğer terör örgütü çekilmezse Türkiye çok sert müdahale edeceğini duyurdu. Haber7.com olarak terör örgütünün ve Rusya’nın ne yapabileceğini konunun uzmanlarına sorduk.
Prof. Kemal İnat
ABD ve Rusya ile varılan mutabakatların uygulanması Türkiye’nin Suriye politikasına dair hedefleri açısından hayati öneme sahiptir. Artık bölge için ciddi bir tehdit teşkil etmeyen DEAŞ terör örgütüne karşı atılan adımlar bütün dünyada heyecan uyandırırken, ondan daha tehlikeli bir terör örgütü olan PKK/YPG konusunda bazı ülkelerin izlediği politika Türkiye’nin dikkatli olmasını gerektiriyor.
ÖRGÜTÜN KUZEY SURİYE’DEN TEMİZLENMESİ ŞART
Gerek ABD’nin gerekse Şam yönetiminin PKK/YPG konusunda şimdiye kadar izlediği politika gösteriyor ki, bunlara karşı bir baskı söz konusu olmazsa çok kolay bir şekilde terör örgütü ile işbirliği içerisine girebiliyorlar. Bu yüzden Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı ve ardından ABD ve Rusya ile vardığı mutabakatlarla terörle mücadele konusunda elde ettiği kazanımlar çok büyük olsa da, bundan sonraki süreçte bu örgütün Kuzey Suriye’den tamamen temizlenmesinin takibi önem arz ediyor.
TERÖR ÖRGÜTÜYLE İŞ BİRLİĞİ FELAKETTİR
ABD ve Rusya’nın, Türkiye gibi önemli bir bölge ülkesini PKK/YPG üzerinden rahatsız etmeyip onunla işbirliği eksenli bir politika geliştirmeleri en rasyonel yol olarak görünse de, bölgede yaşanan nüfuz mücadelesi bu aktörleri bazen terör örgütleriyle kurdukları ilişkileri bir koz olarak kullanmaya da sevk edebiliyor. Bu durumda Ankara’nın gerek Washington’a gerekse Moskova’ya, Türkiye ile sahip olacakları iyi ilişkilerin PKK/YPG gibi bir terör örgütüyle işbirliği yapmaktan çok daha avantajlı olduğunu ve terör örgütleri ile işbirliği yapmanın sonunun felaketle biteceğini sık sık hatırlatması gerekiyor.
Emekli Albay Stratejist Coşkun Başbuğ
YPG, PKK, SDG hepsi bir bunun altını çizmek gerekiyor. Bölgeye göre örgüt üretiyor küresel aktörler. Suriye için DAEŞ’i, Türkiye’yi bölmek için PKK’yı, bu bölge için de YPG’yi üretti. Bu yapı yani terör örgütü PKK’nın özü üç ülkede at koşturan bir yapı haline dönüştü. Bu yapıyı her ülke destekledi Rusya dahil. Rusya bir sürece girdi. Türkiye’ye söz verdi terör örgütlerinden burayı arındırmak için. Amerika önce terör örgütü için bu taahhütte bulundu. Süreç içerisinde son saatlere kadar hiçbir kıpırdama olmadı. Ancak son saatler içerisinde bir kıpırdanma oldu. Çekildiler ama hala Resulayn ve Kamışlı’da artıkları bulunuyor. Rusya’da şu anda terör unsurlarını bölgeden çekmek için hazırlık içerisinde. Şu ana kadar örgütün bölgeden çekilirken çok ağır hareket ediyor. 30 saat kaldı. Şimdi hareketlenme artacak. Sahadan aldığım bilgilere göre terör unsurları rejimle beraber iş birliği yapıyorlar. Buna da örgüt içerisinde direnenler var. Kim bu direnenler? Arap kökenliler. Evvelden rejimle kavgalı olanlar.
ÖRGÜT İÇİNDE İNFAZLAR OLDU
Örgüte adam kazandırmak için bunu kullandılar. Şimdi aynısını kendileri yapınca örgüt içinde ciddi bir şekilde infazlar oldu. ABD, Rusya orada kalan artıkları Türkiye’yle beraber temizlemek zorundalar. Biz ABD ve Rusya’ya güvenerek değil aldığımız istihbarata göre hareket edeceğiz. Alan çok geniş 450 km bir alanı konuşuyoruz. Tüm alana hakimiyet altına almaları çok zor. İster istemez bizim yanımıza gelecekler ve yardım isteyecekler. Bunun sinyalini Peskov verdi. “Eğer çıkmazsanız Türk askeri sizi ezer” dedi. Buradaki böyle bir güç sadece Türkiye’de var. Ne ABD ne Rusya’da böyle ne askeri, en ekonomik böyle bir güç yok. Yarın akşam saat altıdan sonra iş şekillenecek.
SETA Araştırmacısı Can Acun
Türk – Rus anlaşmasından sonra terör örgütünden çelişkili ifadeler geldi. Rusya ile müzakere edeceklerini söyledi ve 13 maddenin tamamını kabul etmediklerini söyledi. Üzerlerindeki baskı artınca şartlara uyacaklarını söylediler. Çekilmeye başladıklarını duyurdular. Ağır silahlarla beraber. Ancak tüm bölgelerden çekilmediler. Rusya’yla karşı karşıya kalmamak için geri çekilecekler. Rusya’nın çok sert açıklamaları oldu. Eğer çekilmezseniz Türk askeriyle karşı karşıya geleceksiniz” diye. Çeşitli oyunlar oynadıklarını görüyoruz. Askeri üniformalarını çıkartıp sivil hale geliyorlar. Ya da rejim askerine katılıyorlar. Rejim de TSK ve Milli Ordu’ya karşı direnç gösterdiklerini biliyoruz. İstihbarat unsurları ve yerel unsurlarla beraber Türkiye bu işin üzerinde ciddi bir şekilde duruyor.
Stratejist ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar
Rusya anlaşmasının üzerinden bazı bölgelerden çekildiler ama şunu söylüyorlar biz Rusya’dan garanti aldık diyorlar. Menbiç’ten, Ayn El Arab’tan çekilmediler. Devlet bunu takip ediyor. Anlaşma yaptık bitti değil. Asıl mesele şimdi başlıyor. Rusları kandırmaya çalışıyorlar. Çekildik görüntüsü adı altında yeni bir oyun planlıyorlar. Rusya’nın Şam yönetimiyle diyalog halinde olması bu bir aldatma cümlesidir. Çekilmemek için bir oyun planlıyor bunu da rejim ve Rusya’yı kullanmak istiyor. Rusya’nın tutumuna bağlı. Türkiye ile işbirliği ve Rusya’nın sahada etki göstermesi çok derece önemli.
HER ŞEY YENİ BAŞLIYOR
Su, toprak, hava sahası savaşlarında üstünlüğü ve inisiyatifi elinde tutmak. Suriye’yi parçalamada El Tanf ile birlikte buradaki YPG/PKK’lı 40.000 km2 köprü başını tutmaya devam etmek. Kamışlı-Kobani-Sincar-Mahmur bağlantılarıyla YPG/PKK’nın Türkiye ve Irak üzerinde siyasi-ideolojik-demografik-silahlı etki ve baskısının devamlılığını sağlamak. Daha anlatmaya gerek var mı? Yani Türkiye (Irak ve Suriye dahil) için güvenli bölge oluşturma çabalarıyla iş bitmiyor. Aslında daha yeni başlıyor.