Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin hava savunma ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla karşılamak üzere başlatılan Hisar projeleri kapsamında geliştirilen Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Hisar-A’da seri üretime geçileceğini duyurdu. İtalyanların Türkiye’nin güney sınırını koruyan SAMP/T hava savunma sistemini 15 Kasım’da çekeceklerini açıklamasının ardından İspanya’dan da bir tehdit geldi. İncirlik’i koruyan Patriot füzelerini çekebileceklerini söyleyen İspanya’nın ardından Türkiye’nin neden güçlü bir hava savunma sistemine sahip olması gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmış oldu. İspanya ve İtalya’nın tehditlerinin ardından bir iddia da Almanya’dan geldi. Alman Bild gazetesinin haberine göre Alman hükümeti, Türkiye’ye yönelik silah satışını sonlandıracak.
YÜZDE 100 BAŞARIYLA İMHA ETTİ
Demir, paylaşımında, “SSB yönetiminde ASELSAN ve ROKETSAN tarafından milli ve yerli olarak geliştirilen Hisar-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, yapılan nihai sistem testlerinde hedefi yüzde 100 başarıyla imha etti. Seri üretime geçiliyor.” ifadelerini kullandı.
Askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacıyla sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı Milli Alçak/Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Hisar projesi yürütülüyor.
Hisar füzelerinin yüksek infilaklı ve parçacık etkili harp başlığı, farklı türlerdeki hava hedeflerine karşı etkili olabilmesini sağlayacak şekilde, çarpma ve yaklaşma tapasına sahip bulunuyor.
Hisar-A ise hareket halindeki birliklerin hava savunmasını sağlamak amacıyla hava tehditlerinin alçak irtifada etkisiz hale getirilmesi görevini yerine getiriyor.
2021’DE TSK’YA TESLİM EDİLECEK
Hisar projesi sayesinde, hava savunma alanında temel teknolojilerin kazanılmasının yanında yeni kazanımlar da elde ediliyor. Hisar’ın envantere alınması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılaması için başta 100’ün üzerinde yerli çözüm ortağı birlikte çalışıyor.
İSPANYA KONUSU NATO’YA TAŞIYOR
Türkiye’nin uluslararası hukuk kurallarına göre gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı için İspanya’dan tehdit geldi. İspanyol Savunma Bakanı Margarita Robles, harekatın devam etmesi durumunda İncirlik Hava Üssü’nü koruyan Patriot hava savunma füzesi sistemini çekeceklerini açıkladı.
Konuyu NATO gündemine getirecek olan İspanya, buradan çıkacak kararı uygulayacak. İspanyolların toplam 6 adet bataryadan oluşan Patriot sistemi, 2015’te İncirlik’e konuşlandırılmıştı. İspanya, 6 aylık sürelerle birliğin görev süresini uzatıyor. Geçtiğimiz son uzatma ise haziran ayında yapılmıştı.
DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU AÇIKLAMA YAPTI
İspanya’nın bu açıklamasının sonrasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gelişmeleri değerlendirdi. Çavuşoğlu, “İspanyolların ardından İtalyanlar bölgede hava savunma sistemi olan SAMP/T’leri 15 Kasım’dan itibaren çekecekleri bilgisini paylaştılar. Bunlar, hava savunma sistemi almamızın gerekliliğinin bir göstergesi” dedi.
HİSAR-O ve SİPER DE YOLDA
Hisar-A alcak irtifa, sampt ve patriot uzun irtifa. Ama bu sistemin devamİnda orta irtifa (HİSAR-O) ve uzun irtifa (SİPER) gelecek.
BİR TEHDİT DE ALMANYA’DAN GELDİ
Öte yandan Alman Bild Gazetesi’nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Kuzey Suriye’de Türk askeri harekatı zemininde federal hükümet, Suriye’de kullanılabilecek her türlü askeri teçhizatın satışına son verecek” dedi.