Organ nakli bekleyen hastaların umutla beklediği an “Size uygun organ bulundu” cümlesiyle geliyor. Türkiye’de organ nakli bekleyen yaklaşık 27 bin hasta bulunuyor.
Bu yıl sadece Türkiye’de 4 bin 337 hastaya organ nakli yapıldı. Canlı vericilerden yapılan böbrek nakli bu sayının büyük bir kısmını oluşturdu. Kornea, karaciğer ve diğer organ nakilleri de yapılan diğer organ nakilleri arasında yer aldı.
Ancak, daha fazla organ naklinin gerçekleşmesi için organ bağışlarının artması gerekiyor. Peki, organ bağışı nasıl yapılır ve nakil nasıl karar verilir? İşte organ bağışı ve nakliyle ilgili merak edilenler…
1. Organ bağışı yapmak için nereye başvurmak gerekiyor?
Organ bağışı için devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler, organ nakli merkezleri, sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezlerine başvurabilirsiniz.
2. Kimler organ bağışı yapabiliyor?
Akli dengesi yerinde olan herkes, 18 yaşını doldurmuşsa organ bağışında bulunabilir.
3. Organ bağışı nasıl yapılıyor?
Bağış yapmak isteyenlerin bir form doldurması yeterli oluyor. Bu bilgiler, Sağlık Bakanlığı’nın Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi’ne kaydediliyor ve gizlilik korunuyor. Ayrıca organ bağışı yapanlara bir kart veriliyor.
4. Organ bağışı kartı olan birinin organları doğrudan alınabiliyor mu?
Hayır, organ bağışı kartı olsa bile organların alınması için ailenin yazılı onayı gerekiyor. Organ bağışını önceden yapmak, bir anlamda kişinin vasiyeti anlamına geliyor.
5. Hangi organların nakilleri yapılıyor?
Böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer ve ince bağırsak nakli yapılabilir.
6. Hangi dokuların nakli yapılabiliyor?
Kornea, kemik iliği, tendon, deri, kemik, kalp, yüz-saçlı deri ve ekstremitelerin nakli yapılabilir.
7. Organ bağışında bulunan herkesin organları nakledilebiliyor mu?
Hayır, sadece yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.
8. Organ bağışının dini yönden sakıncası var mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı, organ naklinin dinen sakıncası olmadığını belirtiyor.
9. Organ nakli nasıl yapılıyor?
Organ nakli canlıdan veya kadavradan yapılıyor. Canlıdan sadece böbrek ve karaciğer nakilleri yapılırken, diğer organ ve dokular kadavradan alınır.
10. Bağışlanan organlar kimlere nakledilebiliyor?
Nakil için Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi karar veriyor. Uygun adaylar veri tabanına kaydedilir ve uygunluk durumu ve aciliyet göz önüne alınarak nakil gerçekleştirilir.