[Türkiye’de 1400 hasta umutla kalp nakli bekliyor. Onlardan biri de 31 yaşındaki Ilgın Uludağ…]
Ilgın, 2 yıldır kalp yetmezliğiyle savaşıyor. Üniversiteyi bırakmak zorunda kalan genç adam çalışamıyor. Uludağ’ın tek isteği, kalp bağışıyla yeniden hayata dönebilmek.
“Hayatımı çok kısıtlıyor, birçok şeyi kısıtlıyor ve beni yoruyor. Komplikasyonlar ortaya çıkıyor. Hastaneye acil gitmek zorunda kalıyorsunuz. Sürekli olarak derslere geri kalıyorsunuz. Bir süre sonra bu durum beni yordu ve bırakmak zorunda kaldım. Sizin vereceğiniz en küçük karar bile hayatımızı olumlu yönde etkileyebilir ve bizi yeniden hayata bağlayabilir diye düşünüyorum.”
2023 yılında 36 kalp nakli gerçekleştirildi
Pandemi öncesi, yılda 86 kalp nakli yapılmaktaydı. Ancak salgın döneminde bu sayı durma noktasına geldi.
Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalp nakli bekleyenlerin sayısı 220’ye ulaştı. Ancak 2023 yılında sadece 36 kalp nakli gerçekleştirildi. Bu sayının 100’ün üzerinde olması gerekmektedir.
Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Sabit Sarıkaya, “Karaciğer nakilleri kalp naklinin 4 bin 300 civarında olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar içerisinde sadece 26 kalp nakli gerçekleştirilmiş durumda. Kalp nakli yapabilmemiz ve organ nakli yapabilmemiz için organ bağışına ihtiyaç duyuyoruz” açıklamasında bulundu.
“Organ bağışı dinen bir engel teşkil etmemektedir”
Türkiye’de yaklaşık 23 bin kişi organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Her organ bağışı hayat kurtarmaktadır. İlahiyatçılar da organ bağışı konusunda çağrı yapmakta ve dini bir sakınca olmadığını vurgulamaktadır.
Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Halil Kılıç, organ bağışının dinen herhangi bir engel teşkil etmediğini belirterek, “Bir organ bağışıyla birçok insanın sıkıntısı giderilebilir. Bu aynı zamanda ahirette bizim sıkıntılarımızın ortadan kalkmasına vesile olabilir. Organ bağışı sadakadır. İçtenlikle yapılan güzel bir sadakadır. Dinen organ nakli için herhangi bir engel bulunmamaktadır” dedi.
Kamera: Ahmet Uğur