Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020-2022 dönemine ilişkin Yeni Ekonomik Program’ı (YEP) açıkladı.
Türkiye’nin yeni bir ekonomik modele geçtiğini belirten Bakan Albayrak, bu yılki programın temasının ‘değişim başlıyor’ olduğunu söyledi.
Yılın ikinci yarısında ertelenen özel tüketimde dönüş beklediklerini aktaran Bakan Albayrak, dolarizasyona karşı tedbir setini devreye alacaklarını ifade etti. Albayrak, yılı yüzde 12 enflasyon ve yüzde 0.5 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini bildirdi.
İşte uzmanlardan ve iş dünyasından YEP’e ilgili ilk yorumlar…
Detayları açıklanan YEP’i Haber7’ye değerlendiren İstanbul Medipol Üniversitesi Öğr. Üyesi Kerem Alkin, Bakan Albayrak’ın enflasyonla mücadele konusunda “Kamunun yönlendirdiği bazı fiyat ve ücretlerde geçmiş enflasyon yerine YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapılacak, böylece enflasyonda atalet etkisini sınırlandıracağız.” açıklamasına dikkat çekti.
YEP’in geçen sene olduğu gibi uyumlu makro hedefler çerçevesinde kurgulanmış durumda olduğu vurgulayan Alkin, “YEP’te açıklanan büyüme, istihdam, bütçe dengesi ve cari denge gibi kritik önemdeki makro hedefler arasında bir uyumun ciddi manada gözetildiğini görüyoruz. 2020 yılı için %5 büyüme önemli bir hedef olma özelliği taşıyor. Yüzde 5’e doğru yaklaşabilecek olan bir büyüme 2023 yılında Türkiye ekonomisini %5 büyümeye taşıma noktasında bir anlam ifade ediyor. Benim beklentim 2020 yılında 3,5, 2021 yılında 4,5 ve 2022 yılında 5’lik bir büyüme sürecini yakalamak suretiyle bilhassa 2022’den itibaren 2023 dahil olmak üzere Türkiye’nin %5 ve bir miktar daha üzerinde bir sürülebilir büyüme süreci yakalamak suretiyle ekonomide istihdama ciddi manada katkı sağlayacak olan bir büyüme patikası yakalayacağı yönünde.” dedi.
ENFLASYONLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
YEP’te enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığın altını çizen Alkin, “Özellikle enflasyonla mücadelenin başarılı olması adına mutlaka sürülebilir seviyeleri yakalamamız gerekmekte dolayısıyla enflasyonu kademeli olarak 2022 yılına kadar %5 ve altına indirecek bir hedef modelini son derece doğru ve isabetli gözlemledim.
Enflasyonla mücadelede, Para ve maliye politikaları arasında eş güdümlü beraberlik eş güdümün arttırılması merkez bankasının enflasyon ve mücadelede asla yalnız bırakılmayacağının sn.bakanımız tarafından ifade edilmiş olması mal ve hizmet fiyatlarına döviz kurlarındaki oynaklığın etkisinin azaltılmasına yönelik tedbirlere ağırlık verilmesi ,mal ve hizmet piyasalarında rekabet ve verimliliğinin arttırılması, gıda enflasyonuyla etkin mücadele; bunları çok önemli başlıklar olarak gördüm.
Bu çerçevede de ithal ham madde ve ara mamule olan bağlılığın azaltılması ve ithal ham madde ve ana mamuller yerine bu ürünlerin Türkiye’de ki firmalar tarafından üretilmesi süreci ile ham madde ve ana mamullerin yerlileştirilmesi son derece önemli. Enerji türevlerinin yerli imkanlarla karşılanması hususları önemli. Gıda enflasyonuyla etkin mücadele de yeni modern sulama sistemleri, yeni sera yatırımları bunları çok çok önemli başlıklar olarak gördüm.” ifadelerini kullandı.
FİYAT AYARLAMALARI YEP’TEKİ ENFLASYON HEDEFİNE GÖRE BELİRLENECEK
Bakan Albayrak’ın açıkladığı kamu kontrolündeki fiyat ayarlamalarında gerçekleşecek değişimin önemini vurgulayan Alkin, “Kamunun kontrolünde olan bazı fiyat ayarlamalarının da geçmişten gelen enflasyona göre değil gelecekte gerçekleşmesi beklenen enflasyona göre ayarlanmasının da yine enflasyonu geleceğe taşımamak adına çok doğru bir adım” dedi.
HİSARCIKLIOĞLU: SORUNLAR DOĞRU TESPİT EDİLDİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ilişkin, sorunların doğru tespit ve teşhis edilerek gerçekçi tedbirler ortaya konduğunu belirtti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu açıklamasında, Ekonomideki hassasiyetlerin dikkate alındığı, Türkiye’yi 2023’e hazırlayacak bir yol haritası ve yeni bir ekonomik model hazırlanmıştır. Yeniden yüksek büyümenin hedeflenmesi özel sektörümüze heyecan ve moral vermiştir. Planlanan adımların ekonomide bir sıçrama tahtası işlevi göreceğini, böylece güçlü ve istikrarlı büyüme sürecine geçiş sağlayacağını düşünüyoruz. Reel sektörü, KOBİ’leri, üreticileri ve yatırımları destekleme yönündeki adımların devam edecek olmasını da memnuniyetle karşılıyoruz. Programın önümüzü daha net görmemizi ve ekonomik aktiviteye ivme sağlayacağına inanıyoruz. Bizler de Türk iş dünyası olarak ülkemizin hedefleri doğrultusunda tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
ORHAN AYDIN: “YENİ EKONOMİ PROGRAMI KAZANIMLARI KORUYACAKTIR’’
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan, ‘2020-2022 Yeni Ekonomi Programı’na ilişkin bir değerlendirmede bulundu. 3 yıllık yeni programda büyümeye doğru giderken son dönemlerde elde edilen kazanımlara özen gösterildiğini gördüklerini belirten ASKON Genel Başkanı Orhan bu konuda şunları söyledi;
Dengeleme süreci ile birlikte birçok kazanımlar elde ettik. Bu süreç sonrası yeniden büyüme trendine girdik. Tabi bu trend beraberinde dengeleme süreci ile birlikte kırılgan konular olan cari açık ve enflasyonda elde edilen kazanımların kaybedileceği kaygısını da taşıyordu.
2020-2022 Yeni Ekonomi Programı ile birlikte, bu sorunun da cevabını bulmuş olduk. İş dünyası olarak programda bu kırılgan konulara hassasiyet gösterilmesi bizleri çok memnun etti. YEP ile birlikte ülke ekonomisi üzerinde yeni bir başlangıç yapılıyor, Allah’ın izni ile Türk ekonomisi dengeleme süreci sonrası ayakları yere basar şekilde hem büyümesini sürdürecek hem de cari açık ve enflasyon gibi kırılganlığın yüksek olduğu konularda hedeflenen rakamlara ulaşacaktır.
NAİL OLPAK: “EKONOMİNİN TÜM PAYDAŞLARIYLA SAHADA OLAN BİR TÜRKİYE GÖRECEĞİZ”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ilişkin, “Önümüzdeki süreçte değişim ve dönüşümle üreterek, yılda ortalama yüzde 5 büyüyen, enflasyonunu kademeli olarak düşüren, cari dengesinde önemli bir başarı elde eden, istihdamını artıran, ekonominin tüm paydaşlarıyla, reel ve finans sektörüyle sahada olan bir Türkiye göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Olpak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendirdi.
Geçen yıl açıklanan YEP’te hedeflenen; 2019 yılı enflasyonunun yüzde 12 olarak beklenenden daha olumlu öngörülmesi, cari açıkla mücadelede elde edilen önemli başarı ve yıl sonu için makul bir pozitif büyüme beklentisinin, bir yıl gibi kısa sürede doğru adımlarla doğru eylemlerin hayata geçirildiğini gösterdiğini belirten Olpak, şunları kaydetti:
“Hazine ve Maliye Bakanı’mız Sayın Berat Albayrak’ın bugün açıkladığı YEP’in 2020-2022 dönemini kapsayan 3 yıllık yol haritası, yaşadığımız sıkıntılı dönemi az hasarla kapatıp ‘Değişim Başlıyor’ temasıyla finansal istikrarı sağlayarak sürdürülebilir bir büyümeye odaklandığımızın göstergesi.
Önümüzdeki 3 yılı kapsayan plana baktığımızda; ithal ara malların yerlileştirilmesi, turizm strateji belgesi, yatırım-teşvik-vergi uygulamalarında cari denge önceliği, ihracat ana planı, lojistik master planı gibi politika ve tedbirlerle, cari dengenin makul bir seviyede tutularak ve 2022’de sıfıra indirilmesinin hedeflenmesi, kamu maliyesinde vergi reformu, vergi denetimlerinde etkinliğin artırılması ve bütçe açığının milli gelir oranında yüzde 3 üst limit konulması, ölçülü sektör odaklı kredi politikası, sanayi strateji belgesi, varlık fonu yatırım stratejisi, yargı reformu, ulusal verimlilik planı, şirket büyümesini zorlaştıran düzenlemelerin revizesi, kalkınma planı uyumlu sektör önceliklendirmesi gibi politika ve tedbirlerle yıllık yüzde 5 sürdürülebilir büyüme hedeflenmesi, kritik sektörlerin canlandırılması, genç ve kadınlar için meslek edindirme ve girişimcilik programları, istihdam teşviklerinde revizyonlar, büyümenin istihdama pozitif etkisi ve 2023 eğitim vizyonu gibi politika ve tedbirlerle işsizlik oranını tek haneli rakamlara indirilmesinin hedeflenmesi gibi başlıklar, açıklanan yol haritası için daha odaklı ve tüm ilgili yapılarla kolektif bir çalışmanın yürütüldüğünü ifade ediyor. Önümüzdeki süreçte değişim ve dönüşümle üreterek, yılda ortalama yüzde 5 büyüyen, enflasyonunu kademeli olarak düşüren, cari dengesinde önemli bir başarı elde eden, istihdamını artıran, ekonominin tüm paydaşlarıyla, reel ve finans sektörüyle sahada olan bir Türkiye göreceğiz.”
Olpak, DEİK olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yürüttükleri ticari diplomasi faaliyetleriyle Türkiye’yi temsil etmeye devam edeceklerini aktararak, üyeler için sağladıkları avantajlarla daha fazla firmayı yurt dışı pazarlarla buluşturmayı, sahada daha fazla olmayı sürdüreceklerini bildirdi.
İSTANBUL TİCARET BORSASI: HÜKÜMETİMİZE GÜVENİYORUZ, YEP’İ DESTEKLİYORUZ
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, 2020-2022 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ilişkin, “Hükümetimize güveniyoruz ve 2020-2022 döneminde uygulanacak YEP’i destekliyoruz .” açıklamasını yaptı.
Kopuz, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan YEP hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Programın, ayaklarının yere bastığını ve hedeflerin doğru belirlendiğini belirten Kopuz, “Sayın Albayrak, geçen yaz başlayan ekonomik saldırılardan sonra hazırlanan ilk YEP’i açıkladığında yaptığımız değerlendirmede, umutlu olduğumuzu ve hükümete güvendiğimizi belirtmiştim. Geçen sürede kur ve diğer ekonomik göstergelerin dengelenmesi, güvenimizin boşa çıkmadığını göstermiştir. Hükümetimiz, tüm felaket tellallarının söylediklerinin aksine dış kaynaklı ekonomik saldırıların üstesinden gelmeyi başarmıştır.” ifadelerini kullandı.
Kopuz, dengelenme sonrası değişim sürecinin yaşanacağını dile getirerek, bu yıl cari açık verilmemesi, ihracatın artması ve ithalatın düşmesi gibi öngörülerin gelecek dönemle ilgili bir müjde niteliği taşıdığını vurguladı.
Tüm olumsuzluklara rağmen 2019’un yüzde 0,5 büyüme oranıyla tamamlanacağının öngörüldüğünü, gelecek 3 yılda ise yüzde 5’er büyüme hedefinin açıklandığını anımsatan Kopuz, şunları kaydetti:
“Enflasyon ve işsizlik oranlarının bu süre sonunda tek haneli rakamlara indirilmesinin hedeflenmesi de çok önemlidir. Geçtiğimiz yıl boyunca yapılanların ve elde edilen kazanımların tehlikeye atılmaması için uyumlu ve ayağı yere basan hedefler belirlenmesi de ayrıca takdire şayandır. Vergi politikalarıyla ilgili açıklamaları ise özellikle önemsiyoruz. Etkin ve kazanca göre vergi toplama hedefi, hem iş dünyasında haksız rekabet ihtimalini engelleyecek, hem de kamu yatırımlarının zamanında yapılmasına katkı sağlayacaktır. Bu noktada, değişimin başlamasında kamu bankalarının kilit rol oynayacağının altını çizmek istiyorum. Daha önce de belirttiğim gibi bu konuda özel bankaların, kamu bankalarını yalnız bırakmamaları gerekiyor. Kamu ve reel sektör temsilcileri nasıl ellerini taşın altına koyuyorsa, özel bankaların da artık sorumluluk alarak yatırım ortamının iyileştirilmesine gerekli katkıyı sağlamaları gerek.”
Ali Kopuz, “Geçen yaz yaşadığımız ekonomik saldırılardan en az hasarla çıkmamızı sağlayan hükümetimize güveniyoruz ve 2020-2022 döneminde uygulanacak YEP’i destekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
İNTES: “KREDİ KANALLARININ AÇILMASINI KIYMETLİ BULUYORUZ”
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, 2020-2022 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP), Türkiye ekonomisinin gelecek dönem projeksiyonunu ortaya koyan ve üç yıl boyunca atılacak adımları içeren değerli bir yol haritası olduğunu belirtti.
Koloğlu, yazılı açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Değişim Başlıyor” temasıyla tanıttığı YEP’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bir önceki programın dengelenme, disiplin ve değişim kurgusu üzerine inşa edildiğini anımsatan Koloğlu, “Bugün açıklanan programın hedefinin dengelenme dönemi kazanımlarının korunarak ikinci faza taşınması, dengelenmeden değişime geçiş olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Programın mevcut ekonomik koşullar doğrultusunda titizlikle hazırlanmış, ülke gerçekleriyle uyumlu bir program olduğunu kaydeden Koloğlu, enflasyonun yüzde 5’in altına indirilmesi temel hedefini çok önemli bulduklarını, hedefe dair kararlı tutumun yurt içi ve yurt dışı piyasalara güven vereceğini bildirdi.
İnşaat sektörü ve YEP’teki sektörü ilgilendiren adımlara da değinen Koloğlu, inşaatın yarattığı katma değer ve istihdam ile ülke ekonomisinin taşıyıcılarından olduğunu ifade etti.
İnşaat sektörünün büyümesinin ülke ekonomisinin kalkınması açısından önemine dikkati çeken Koloğlu, “Sektöre yapılan her yatırım çevresine de yaşam vererek yeni yatırım alanlarını tetiklemekte, kendisine bağlı harekete geçirdiği sektörlerle ekonomik büyümeye ivme kazandırmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
İnşaat sektörünün istihdama katkısını da vurgulayan Koloğlu, şunları kaydetti:
“İnşaat, bağlı sektörleri dikkate alındığında, yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan bir kapasiteye sahiptir. Sayın Bakanımızın sunumunda da ifade ettiği üzere tamamlanmaya yakın projelerin desteklenmesi ile inşaat sektöründeki istihdam kayıplarının belli ölçüde azalacağına inanıyoruz. Kredi kanallarının açılması yönündeki vurguyu da sektör olarak kıymetli buluyoruz. Türkiye’nin altyapı ve üstyapı alanında acil öncelik bekleyen projelere hız verilmesi ve enerji, ulaştırma, tarımsal altyapı, şehirleşme, konut alanların hayata geçirilecek yatırımlarla sektör, yeniden ekonomik büyümenin taşıyıcı gücü olacaktır.”
ATO: İSTİKRARA KATKIDA BULUNACAK
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Yeni Ekonomi Programı güven ve istikrara katkıda bulunacak, Türkiye’yi 100’üncü yılında yeni hedeflerine taşıyacaktır.” ifadelerini kullandı.
Baran, yazılı açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Değişim Başlıyor” sloganıyla tanıttığı Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) değerlendirdi.
YEP’in son yıllarda ekonomide sağlanan gelişmeleri daha sağlam bir zemine taşıdığını belirten Baran, “Yeni program güven ve istikrara katkıda bulunacak, Türkiye’yi 100’üncü yılında yeni hedeflerine taşıyacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Baran, dengelenme ve disiplin döneminin ardından değişim dönemine geçilmesinin önemine işaret ederek YEP ile büyümeyi sürdürmeye yönelik kararlı tutum sergilendiğini bildirdi.
Döviz kurlarındaki spekülatif artışla ekonomide sorunlar yaşandığını anımsatan Baran, şunları kaydetti:
“Dengelenmeye yönelik alınan tedbirler ve disiplin uygulamaları sürecin büyük sıkıntılara yol açmadan atlatılmasını sağladı. YEP ile ekonomide gelecek 3 yılımız için büyüme tercihinin yapıldığını görüyoruz. İthalatı azaltmaya yönelik yerli üretimin desteklenmesinden de büyük memnuniyet duyduk. KOBİ’lerimizin, üreticilerimizin özetle Türkiye ekonomisini sırtlayan reel sektörün desteklenmesi, hedefe daha hızlı koşmamızı sağlayacaktır. Biz ülkemizin geleceğine inanıyoruz. Reel sektör olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.”
İTO: “EKONOMİDE GÜÇLÜ BÜYÜME DÖNEMİ BAŞLAYACAKTIR”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2020-2022 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na ilişkin, “2020 ve sonrası için yüzde 5 gibi güçlü bir büyüme hedefimiz var. Bunu çok önemsiyoruz. Böylece ekonomide güçlü büyüme dönemi başlayacaktır.” açıklamasını yaptı.
Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan YEP hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bir önceki YEP ile ortaya konulan hedeflerin önemli bir bölümüne ulaşıldığını vurgulayan Avdagiç, cari açık ve enflasyon gibi kritik başlıklarda başarılı bir dengelenme süreci yakalandığını anımsattı.
Avdagiç, 2020-2022 YEP ile de orta vade için olumlu ve makul bir çerçeve ortaya konulduğunu aktararak, “2020 ve sonrası için yüzde 5 gibi güçlü bir büyüme hedefimiz var. Bunu çok önemsiyoruz. Böylece ekonomide güçlü büyüme dönemi başlayacaktır. Dolayısıyla ana mesajın sürdürülebilir büyüme olması önemlidir.” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin yeni bir ekonomik modele geçmesi gereğinin, iş dünyasının dinamik kesimlerinin bir süredir sıklıkla dile getirdikleri bir alan olduğuna işaret eden Avdagiç, şunları kaydetti:
“İşsizliğe yönelik yeni bir teşvik paketi, hal yasası ve vergi reformu konuları da programdaki önemli başlıklar arasında. Türkiye’yi sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyümeye taşıyacak irade beyanı ortaya konuldu. Bu bağlamda YEP 2019’da vurgulanan ‘Değişim Başlıyor’ temasına ekonomideki aktörlerin hep birlikte imza atmasını önemsiyoruz. Sayın Albayrak’ın dikkati çektiği gibi, kredi kanallarının yeniden açılması firmalarımız için kritik öneme sahiptir. Burada kredi kanallarının açılması için alınan tedbirlerin de etkisini daha güçlü hissedeceğimiz bir süreç başlıyor. Ayrıca YEP 2019’un istihdam, vergi, finansman kanalları gibi Türkiye’nin gelişim kaydetmesi gereken öncelik alanlarına temas etmesini yerinde buluyoruz. Bunlar sürdürülebilir büyümenin anahtarı olacak.”
Şekib Avdagiç, tüketimin yıl sonuna doğru hızlanmasının ve kredi kanallarının yeniden açılmasının değişimi başlatacak güçlü bir zemin oluşturacağını belirterek, “Bu güçlü zemin, gelecek yıllar için YEP’te yer alan arzu ettiğimiz düzeydeki büyüme hedeflerin teminatı olacak.” ifadesini kullandı.
TESK: YEP’E GÜVENİMİZ TAM
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf camiası olarak Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) destek ve güvenlerinin tam olduğunu belirtti.
Palandöken, yazılı açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan programa ilişkin değerlendirmede bulundu.
YEP hedeflerinden olan “az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasının anayasaya uygun olduğunu” ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
“Esnaf camiası olarak bunu sonuna kadar destekliyoruz. Az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödemesi için dolaylı vergilerin oranının azaltılması, gelir üzerinden alınan vergilerde de radikal reformlar yapılması gerekir.”
YEP kapsamındaki enflasyon hedeflerine de değinen Palandöken, “Hedeflenen oranlar tutturulabilirse, 2022’de Türkiye ekonomisi orta gelir tuzağından çıkarak gelişmiş ülkeler sınıfında anılan bir ülke olacaktır. Esnaf camiası olarak YEP’e desteğimiz ve güvenimiz tamdır.” değerlendirmesinde bulundu.
İSO: “NİTELİKLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME HEDEFİNE DÖNÜLMESİ OLUMLU”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bugün açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nın en önemli tarafının enflasyonla mücadele ve orta vadede tek haneli rakamın hedeflenmesi” olduğunu belirterek, “Bu alanda yakalanacak olan başarının getireceği finansal istikrar dönemiyle birlikte, yeniden nitelikli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefine dönülmesini olumlu buluyoruz.” ifadesini kullandı.
Bahçıvan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan Yeni Ekonomi Programı’na (2020-2022) (YEP) ilişkin yazılı değerlendirmede bulundu.
Yeni Ekonomi Programı’nın en önemli tarafının; “finansal istikrarın temelini oluşturan enflasyonla mücadele ve orta vadede tek haneli rakamın hedeflenmesi” olduğunu aktaran Bahçıvan, “Bu alanda yakalanacak başarının getireceği finansal istikrar dönemiyle birlikte, yeniden nitelikli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefine dönülmesini olumlu buluyoruz.” yorumunu yaptı.
Bahçıvan, sanayiciler açısından en önemli ve olumlu buldukları bir diğer hedefin ise “cari açığın azaltılmasına yönelik nitelikli yatırımlara destek verileceğinin bir kez daha ve kararlılıkla açıklanması” olduğunu bildirdi.
Bu nitelikli yatırımlarla hedeflenen büyüme rakamlarının işsizlikle mücadelede de orta vadede başarıyı getireceğini vurgulayan Bahçıvan, “Bütün bunların hepsinden önemli olan bu hedeflerin arkasında güçlü ve sürdürülebilir iradenin varlığını göstermesidir. Bu yapıldığı taktirde reel sektör olarak bizlerin de desteğiyle nitelikli bir büyüme eşliğinde ekonomimizin kalıcı ve sürdürülebilir bir dengeye kavuşacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.