CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Sputnik’ten Ceyda Karan‘a verdiği söyleşide, CHP’nin “Uluslararası Suriye konferansı” düzenleyeceğini vurgulayarak, konferansa dair bazı detayları paylaştı.
CHP’DEN SURİYE KONFERANSI! KATILANLARA DİKKAT!
Konferansta Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun konuşma yapacağını belirten Çeviköz, katılımcılar arasında da bir AB temsilcisi ve Esed rejiminin görüşünü dile getirecek olan kişilerin olacağını söyledi.
“ESED REJİMİNDEN DAHA FAZLA KATILIM OLMASINI İSTİYORDUK AMA TÜRKİYE İZİN VERMEDİ”
Çeviköz, aslında Esed rejiminden daha fazla katılım olmasını istediklerini, ancak getirmeye çalıştıkları 3 kişiye Türkiye’nin vize vermediğini ifade etti.
TÜRKİYE’NİN GÜVENLİ BÖLGE VE SURİYELİLER İÇİN KONUT PLANINA İLGİNÇ YORUM: MEŞRU OLMAZ!
Türkiye’nin, Suriye sınırında YPG/PKK’nın işgal ettiği bölgelerden çıkarılıp, bu bölgeleri güvenli bölge haline getirme ve buralarda Suriyeli mülteciler için yerleşim alanları inşa etme planına değinen Çeviköz, “başka ülkenin topraklarında toplu konut projesi ciddi bir meşruiyet sorgulamasına sebep olur” dedi.
TÜRKİYE’NİN BAĞIMSIZ POLİTİKA İZLEMESİ HAKKINDA AKLA ZİYAN İFADELER
Öte yandan Çeviköz’ün, Türkiye’nin Suriye’de bağımsız bir politika uygulama çabaları konusunda kullandığı ifadeler de dikkat çekti.
Çeviköz şöyle konuştu:
”Amerika Birleşik Devletleri’nin görüşü bildiğim kadarıyla Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye ile Amerika’nın birlikte hareket etmesi üzerine kurulmuş vaziyette. Bir yandan Amerika ile böyle bir mutabakatı sağlıyorsunuz ondan sonra mühletler vererek şu zamana kadar eğer istediğimiz gerçekleşmezse biz kendi başımıza hareket ederiz diyorlar bazı yetkililer.
“AMERİKA BUNU OLUMLU KARŞILAMAZ”
Bunun Amerika Birleşik Devletleri tarafından olumlu karşılandığı düşüncesinde değilim.
“TÜRKİYE 2011’DEN BERİ HEP ABD VE KOALİSYON GÜÇLERİNDEN FARKLI DÜŞÜNÜYOR”
Türkiye’nin kendi tasavvurları var. 2011 yılından beri Türkiye’nin uluslararası toplumdan, Amerika Birleşik Devletleri’nden bölgedeki diğer koalisyon ortaklarından her zaman farklı bir görüşü oldu. Bu görüş farklılıkları olmasaydı zaten bu Suriye sorunu bu kadar büyümezdi.
“TÜRKİYE HEP KENDİ DÜŞÜNCELERİNİ UYGULAMAYA ÇALIŞIYOR”
Onun için Türkiye’nin kendine göre birtakım düşünceleri, kendine göre bazı tasavvurları var. Sürekli olarak bunları yerine getirmek maksadıyla hep muhataplarıyla konuşuyor.
Ama taraflar karşılıklı olarak birbirlerine kendi görüşlerini ifade ediyorlar ama bir ortak zemin bulunamıyor. Bir tür sağırlar diyaloguna dönüşüyor neredeyse.