SON GELİŞMELER
--:--:--

Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Yüzde 8,1 Artışla 19,8 Milyon Tona Ulaştı

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Yüzde 8,1 Artışla 19,8 Milyon Tona Ulaştı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Türkiye’nin ham çelik üretiminin bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,1 artışla 19,8 milyon tona yükseldiğini duyurdu. Haziran ayında ise üretim, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,7’lik bir artışla 3,3 milyon ton olarak kaydedildi.

Ocak-Haziran döneminde nihai mamul tüketimi de yüzde 6,6 artış göstererek 19,9 milyon tona ulaştı. Haziran ayında ise bu rakam yıllık bazda yüzde 0,4 artışla 3,1 milyon ton olarak belirlendi.

Çelik Ürünleri İhracatı ve İthalatındaki Değişimler

Haziran ayında çelik ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre miktar olarak yüzde 28,4 artarak 1,7 milyon tona, değer olarak ise yüzde 29,7 artışla 1,2 milyar dolara yükseldi. Yılın ilk altı ayında ise ihracat miktar bazında yüzde 2,5 artışla 7,8 milyon tona, değer bazında ise yüzde 1,3 artışla 5,3 milyar dolara çıktı.

Buna karşılık, haziran ayında çelik ürünleri ithalatı miktar bakımından yüzde 0,8 azalarak 1,8 milyon tona geriledi. Ancak değer yönünden yüzde 3,7’lik bir artışla 1,2 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk yarısında ise ithalat miktar olarak yüzde 0,3 artışla 9,3 milyon tona çıkarken, değer bazında yüzde 2,4 azalışla 6,3 milyar dolara indi.

Geçen yılın ilk altı ayında yüzde 80 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 83’e yükseldi.

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türkiye’nin ham çelik üreticileri arasında Almanya’nın önünde 7. sırada yer aldığını belirtti. Yayan, yılın ilk beş ayındaki gerilemenin hazirandaki güçlü performansla tersine döndüğünü ve bunun Orta Doğu ile Güney Amerika pazarlarından gelen güçlü talepten kaynaklandığını vurguladı. Haziran ayında Orta Doğu’ya ihracatın yüzde 80, Güney Amerika’ya ise yüzde 406 arttığını ifade etti. İngiltere ve Güney Amerika’nın öne çıkan pazarlar olduğunu ancak Avrupa Birliği (AB) pazarının zayıf seyrini sürdürdüğünü sözlerine ekledi. Yayan, Türk çelik sektörünün gelecekte daha yüksek katma değerli ve teknoloji odaklı bir yapıya dönüşmesi için uzun vadeli finansman modellerine ve Eximbank desteklerinin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca, haksız rekabete yol açan ithalat artışına karşı etkin ticaret politikası önlemlerinin kararlı bir şekilde uygulanmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Benzer Haberler
Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Yüzde 8,1 Artışla 19,8 Milyon Tona Ulaştı
Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Yüzde 8,1 Artışla 19,8 Milyon Tona Ulaştı
Gram Altın Yeni Güne Yükselişle Başladı
Gram Altın Yeni Güne Yükselişle Başladı
MTV ve Gelir Vergisi Son Ödeme Tarihi Yarın
MTV ve Gelir Vergisi Son Ödeme Tarihi Yarın
Türk Hamsisi İhracatı Yüzde 73 Artışla 3 Bin Tonu Aştı
Türk Hamsisi İhracatı Yüzde 73 Artışla 3 Bin Tonu Aştı
Kocaeli Yilin Ilk Yarisi Denizden Arac Tasimaciliginda Liderligini Surdurdu
Kocaeli Yilin Ilk Yarisi Denizden Arac Tasimaciliginda Liderligini Surdurdu
Makine İhracatçıları Birliği İlk Yarıda 13,8 Milyar Dolarlık İhracat Açıkladı
Makine İhracatçıları Birliği İlk Yarıda 13,8 Milyar Dolarlık İhracat Açıkladı
Ek Haber Doğru Adretesiniz

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları EK HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması