Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği görüşmede, ülkesinin öncelikli beklentisi olan İsrail’in Lübnan topraklarından tamamen çekilmesi talebini dile getirdi. Avn, Beyrut ile Washington arasındaki tarihi ortaklığın güçlendirilmesi, Lübnan ordusuna ABD desteğinin artırılması ve ekonomik toparlanma gibi konuları da gündeme getirdi.
Beyaz Saray’daki görüşmede, Lübnan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, iki ülke arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi ana gündem maddelerinden biri oldu. Bu kapsamda, Lübnan ordusuna yönelik ABD desteğinin artırılması, ülkenin ekonomik toparlanma süreci, yeniden imar çalışmaları ve Amerikan yatırımcılarının Lübnan’a çekilmesi gibi konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Avn, görüşme öncesinde Trump’a yönelik, “Sizin gibi harika bir başkanla tanışmak çok hoş bir şey.” ifadeleriyle övgülerde bulundu.
Görüşmenin en dikkat çekici noktalarından biri, İsrail ile Lübnan arasındaki sınır hattına ilişkin oldu. Cumhurbaşkanı Avn, İsrail’in işgal altında tuttuğu Lübnan topraklarından tamamen çekilmesinin kalıcı istikrarın sağlanması için zorunlu olduğunu belirtti. Bu talebin ülkesinin öncelikli beklentisi olduğunu Trump’a ileten Avn, İsrail’in saldırıları nedeniyle yaşanan sivil can kayıpları, ekonomideki ağır tahribat ve altyapı yıkımı hakkında da ABD Başkanı’na ayrıntılı bilgi verdi. Liderler, Lübnan’ın yeniden ayağa kalkması için uluslararası destek ve iki ülke arasındaki iş birliğinin genişletilmesi konusunda da görüş alışverişinde bulundu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]